Русия скоро няма да разполага със собствено противоспътниково оръжие в космоса. Все още дори не е ясно дали има възможност да изстреля успешно ядрено противоспътниково устройство в орбита. За това пише Politico, като се позовава на хора от американското разузнаване, запознати с въпроса.

Отбелязва се, че макар Русия да отбелязва напредък в опитите си да разработи нов опасен ядрен потенциал в космоса, тя не е готова да разположи такова устройство в близко бъдеще.

"Москва все още трябва да финализира създаването на противоспътниково оръжие с ядрен потенциал - заплаха, за която се съобщава тази седмица в доклад на разузнаването, разпространен в Капитолия. И не е ясно дали Москва ще може успешно да го изстреля в орбита, ако усъвършенства оръжието си", се казва в статията.

Авторите пишат, че обсъжданият тип оръжие вероятно ще може да унищожава сателити, включително американски сателити. Това би могло да наруши световните комуникации и евентуално военните операции на САЩ. Въпреки това антисателитното устройство няма да може да атакува Земята.

Изданието припомня, че Москва е страна по Договора за космическото пространство, който забранява разполагането на ядрени оръжия и други оръжия за масово унищожение в космоса.

"Официалните лица са особено загрижени за ядрения потенциал на Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

Кремъл отхвърли твърдението на САЩ, че Русия разработва космическо ядрено оръжие

Кремъл отхвърли твърдението на САЩ, че Русия разработва космическо ядрено оръжие

Дмитрий Песков нарече предупрежедението "злонамерена измислица" и трик на Белия дом

Тези опасения бяха съсредоточени върху съображенията на Москва за разполагане на наземно базирани ядрени оръжия. Въпреки че Кремъл заплашваше да го използва на бойното поле, служителите на разузнаването смятаха, че Москва не се опитва активно да премести такива оръжия на фронтовата линия.

Но движението на Русия в космоса изглежда различно. Разработването на ядрени противоспътникови оръжия от страна на Москва е много по-надеждна и тревожна заплаха", пише медията.