Партията на бившия премиер Бойко Борисов излезе начело в неделя на седмите парламентарни избори в България за четири години - но отново ѝ липсва ясно мнозинство, за да състави правителство.

Това пише Politico в анализа си за поредните парламемнтарни избори в България. 

ГЕРБ на Борисов спечели 27 процента от гласовете, а антикорупционният алианс "Продължаваме промяната" е втори с 14,5 процента. Проруската партия "Възраждане" завършва на трето място с 12,5 процента.

Резултатите са леко подобрение за ГЕРБ от изборите през юни, на които тя взе 24,5 процента подкрепа. Движението за права и свободи, една от чиито две фракции се ръководи от санкционирания олигарх Делян Пеевски, падна на четвърто място. Неговата партия беше атакувана от хакери в навечерието на изборите.

Участието в изборите също изглежда се е подобрило, макар и съвсем леко и от привличащо вниманието ниска базова линия. Данните от екзитпола, публикувани от Алфа Рисърч в 19:00 часа при затварянето на избирателните секции, показват 38 процента избирателна активност спрямо 34,4 процента на изборите през юни.

С 35.2% избирателна активност приключва изборният ден
на живо

С 35.2% избирателна активност приключва изборният ден

3.7% от българите отишли до урните и подали глас "не подкрепям никого"

"Хората искат правителство, искат сигурност и стабилност", каза Борисов пред репортери в град Банкя, преди да стане известно окончателното преброяване на гласовете.

Припомня се, че Борисов беше министър-председател на страната в продължение на 13 години, преди да избухнат национални протести през 2020 г. срещу неговото правителство, което беше обвинено, че е позволило на олигарси да поемат контрол над държавните институции.

"Един от основните политически парадокси през последните години е, че (почти) всички са убедени в корумпираността на определени лица, но те продължават да са на върха на парламента и да печелят политически избори", пише Даниел Смилов, директор на управлението по право в Центъра за либерални стратегии в София. Подкрепата за партиите им е парадоксална, защото в личното си качество те не могат да убедят почти никого, че са достойни.

Борисов и парламентарната математика - всички са потенциални партньори

Борисов и парламентарната математика - всички са потенциални партньори

ГЕРБ ще управлява с всеки, който подкрепя "нашата програма" и няма да приема условия

Бившият премиер Николай Денков, който беше на власт до март, заяви, че сега ГЕРБ има отговорност да състави правителство.