Западните партньори все още не са съгласували план за обучение на украинските пилоти за управление на изтребители F-16, пише Politico, позовавайки се на американски източници, запознати с обсъждането на този въпрос.

Дания и Нидерландия ръководят коалиция от 11 държави, подкрепящи обучението на пилоти, но досега нито една държава не се е присъединила публично към програмата, като същевременно Украйна засилва натиска върху своите съюзници да й доставят F-16.

Според Politico едно от обсъжданите предложения за обучение включва изпращане на украински пилоти в Съединените щати за обучение в !62-ра ескадрила на ВВС на САЩ в Аризона, което вече обучава чуждестранни партньори да летят на F-16. Според двама американски официални лица и един европейски служител обаче тази идея не е намерила подкрепа, отбелязва вестникът.

Друг план включва изпращане на американски военни пилоти в Европа, които да обучават украинци някъде извън тяхната страна. Не са взети окончателни решения, според американски служители, пише Politico. "Сътрудничеството продължава", каза един служител.

Министърът на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен отбеляза, че украинските пилоти трябва да преминат през обучение между шест и осем месеца, преди евентуално страната им да получи датски самолети F-16.

"Това не означава, че не може да се вземе решение предварително. Но изтребителите F-16 ще останат в Дания до 2024 г.", подчерта Лунд Поулсен.

Копенхаген поръча 27 бойни самолета F-35A, които ще заменят 40-годишните F-16, от които страната разполага с 30 оперативни машини. Преминаването към изтребители F-35A се извършва от края на 2023 г. до края на 2025 г.

Украйна отдавна поиска западни изтребители за борбата си срещу пълномащабната руска инвазия, която започна през февруари 2022 г. Първоначално с неохота, наскоро САЩ и други страни от НАТО се съгласиха да позволят на украинските пилоти да преминат обучение на изтребители F-16, въпреки че все още никой не се е ангажирал да предаде на Киев такива самолети.

Лавров: Прехвърлянето на F-16 на Украйна е заплаха в ядрената сфера

Лавров: Прехвърлянето на F-16 на Украйна е заплаха в ядрената сфера

Tъй като тези самолети теоретично могат да носят ядрени оръжия