Европа трябва да помисли за създаване на единна щаб-квартира на своите въоръжени сили и в дългосрочна перспектива – за създаване на единна армия.

С това изявление на фона на шока от резултатите от референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз и предчувствията за разпадането на Общността излиза ръководителят на комитета по външни работи в Европейския парламента Елмар Брок в интервю за Welt am Sonntag.

„Ние се нуждаем от обединена щаб-квартира и от коалиция, която да се формира на доброволен принцип в съответствие с и в рамките на европейските договореност”, обяснява Брок.

Самата армия на Европейския съюз може в дългосрочна перспеткива да се сформира от тази група страни, които се включат в единната щаб-квартира, според политика.

Елмар Брок не е първият политик, който прави изказвания в посока на създаване на единна армия на Европейския съюз. По-рано за тази идея са се изказвали и шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, министърът на отбраната на Германия и др.

На този етап обаче създаването на такава армия не е било възможно, заради формулировки в конституциите на отделните държави.