Под заглавие "САЩ санкционират високопоставени българи за корупция. ЕС не прави нищо" европейската редакция на американското издание "Политико" съобщава за наложените вчера от САЩ санкции срещу Васил Божков, Делян Пеевски и още няколко настоящи и бивши български длъжностни лица.

Необичайно широкообхватната стъпка на САЩ е срам за ЕС, тъй като показва неспособността на Общността да контролира собствения си двор заради множество корупционни скандали, често свързани с еврофондове, които се оказват в ръцете на българската мафия и влиятелни олигарси, констатира изданието. 

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

САЩ санкционират по закона "Магнитски" трима българи

Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков

За разлика от САЩ, ЕС очевидно избра да не застане на страната на българите, които се борят с корупцията, а председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и канцлерката на Германия Ангела Меркел обърнаха гръб на въпроса с върховенството на правото в най-бедната страна от ЕС през последните години, продължават авторките Боряна Джамбазова и Лили Байер.

В статията са цитирани позициите на Христо Иванов (съпредседател на "Демократична България"), Мая Манолова (председател на "Изправи се! Мутри вън!") и Делян Пеевски (ДПС) по повод наложените санкции.

Допълва се, че като съюзник в Европейската народна партия (ЕНП) бившият премиер Бойко Борисов не е бил държан отговорен за състоянието на българската съдебна система.

Въпреки че корупцията отдавна е идентифицирана като проблем в България, мащабът на разгръщащите се корупционни скандали през последната година разкри как олигархичната мафия ефективно е завладяла държавата, упражнявайки контрол чрез институции като съдебната система, службите за сигурност и медиите, пише още "Политико".

САЩ издадоха и 5 забрани на българи и техните близки да влизат в страната

САЩ издадоха и 5 забрани на българи и техните близки да влизат в страната

Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, Илко Желязков