Новият коронавирус е ционистки заговор, разпространен от евреите за намаляване на световното население. Това твърдят някои политици, обществени и журналисти в Турция, пише "Джерусалем пост", като се позовава на Института за близкоизточни медийни изследвания.

Институтът, който е специализиран в превеждането на медиите в Близкия изток на английски, разкри редица случаи, в които хора в Турция хвърлят вината за епидемията от коронавирус върху евреите и ционизма.

Във видео, публикувано в "Туитър", шофьор на микробус и неговите пътници могат да бъдат чути да си говорят за конспиративни теории, обвиняващи евреите. Шофьорът твърди, че всички епидемии, от СПИН до ебола, са създадени от фармацевтични компании, преди да попита: "А на кого принадлежат компаниите?"

Пътник предполага "богатите", но шофьорът незабавно му се противопоставя с "евреите".

Тогава друг пътник изказва мнение: "Евреите ще направят всичко, за да прекъснат родословието на турците", към което друг добавя: "Не само турците, сестро, те ще направят всичко, за да накарат света да падне на колене".

Шофьорът има последната дума по въпроса, казвайки: "Както и да е, евреите са отвратителна раса."

Това отношение може да бъде видяно и сред политическата класа на Турция. На 6 март Фатих Ербакан, ръководител на партията "Рефа" и син на бившия премиер Некметин Ербакан, изтъкна по време на реч: "Макар че нямаме сигурни доказателства, този вирус служи на целите на ционизма за намаляване на броя на хората и да се попречи да се увеличават."

Ербакан допълва: "Ционизмът е вирус на 5 000 години, който причини страданията на хората."

Масово се смята, че Ербакан е политически ментор на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Медиите в Турция също изразяват подобни позиции. На 10 март Абдурахман Дилипак, който е колумнист на ежедневника "Йени Акит", предположи, че евентуална израелска ваксина срещу коронавируса била част от плана: "Вижте как някои хора запретват ръкави, за да осъществят мечтата на нацистите. Това е фашистки план", написа той.

Междувременно във видео, публикувано в YouTube на 13 март, турски лекар твърди, че 60 процента от населението на Турция вече е заразено с новия коронавирус, а правителството отказвало да осигури комплекти за правене на тестове, за да не бъде разкрит истинският брой на заразените.