Полицаи в Париж се оплакват, че докато наркодилъри били пускани на свобода, прегрешили полицаи получавали твърде високи присъди, информира "Дойче веле". 

Преди десетина дни в парижкото предградие Бобини: близо двеста полицаи в униформи се събират пред сградата на съда. Те демонстрират срещу осъждането на седем свои колеги с лишаване от свобода в срок от между половин и една година.

През септември осъдените полицаи нанесли побой на един шофьор на автомобил, арестували го и го обвинили, че преднамерено бутнал с колата си един полицай. Всъщност обаче полицаят бил бутнат от един свой колега със служебната кола.

Вярно, че младите полицаи са сгрешили, но размерът на присъдата е просто скандален, казват протестиращите полицаи: „Наркодилъри биват пускани, но полицаите получават високи присъди, макар че някои от тях не са виновни", оплакват се протестиращите.

Инцидентът е последен епизод от отдавна тлеещо премерване на силите между френските полицаи и съдебните власти. Често представители на полицейски профсъюзи излизат пред обществеността, като наричат съдиите „леви идеолози" и ги обвиняват, че спъвали работата на полицията.

Полицейският офицер и говорител на един от полицейските синдикати Кристоф Жесет казва:

„Ние, полицейските профсъюзи се оплакваме от години от неуредици в правосъдието, от леките присъди за криминално проявените. В обществото ни се забелязва истинска криза на морала, става въпрос за съдии, които не прилагат закона, макар че този закон е гласуван от избрани парламентаристи. Ако съдиите смятат, че законът не е добър, те не го прилагат".

Съдиите във Франция обаче предупреждават да не се добива погрешно впечатление. Те уверяват, че сътрудничеството с полицията върви общо взето добре и че публичните полицейски критики идвали от близкия до правителството профсъюз Синерджи Алианц, който представя само едно полицейско малцинство.

Минаващият по-скоро за консервативен Съюз на френските съдии призова междувременно министър-председателя Франсоа Фийон да свика кръгла маса с представители на полицейските синдикати, на съдийски съюзи и на вътрешното министерство.

Във френските съдебни кръгове се говори, че ако премиерът откаже и ако нито полицаите, нито вътрешният министър не бъдат подведени под отговорност за своето скандално поведение във връзка с присъдата срещу седмината полицаи в Бобини, съюзът на съдиите щял да предприеме юридически стъпки.