Полицията щурмува една от сградите на Колумбийския университет в Ню Йорк, която бе окупирана от демонстрантите в подкрепа на палестинците.

Няколко стотин полицаи влязоха в Хамилтън хол, като използваха платформа, за да проникнат през прозорците при барикадирани врати.

Американските медии съобщиха, че полицията е арестувала около 50 демонстранти. Те са били изведени от сградата с вързани ръце и качени в автобуси.

Ръководството на университета поиска помощ от полицията, след като "Хамилтън Хол" беше превзет от протестиращи в подкрепа на палестинците и срещу израелските действия в ивицата Газа. В писмото, което университетът е изпратил до правоохранителните органи, се казва, че сградата е под контрола на протестиращи, след като група студенти са влезли в нея. Един от протестиращите е отворил вратите и е пуснал свои съмишленици. Според полицията протестиращите са се барикадирали в сградата и са счупили охранителните камери.

Ръководителя на Колумбийския университет Немат Шафик заяви, че тези действия са "ръводени от хора, които не са свързани с университета". По думите му, демонстрантите незаконно остават в сградата и вандалстват в нея.

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс също говори за това, че в протестите участват не само студенти от Колумбийския университет. Според него превземането на Хамилтън Хол е организирано от "външни агитатори". На пресконференция той даде и примери.

Един от организаторите на протестите палестинеца Махмуд Халил, който учи в Колумбийския университет, отрече пред Reuters в акцията да са участвали външни лица.

Самата полиция също е активна в Twitter, където бе публикуван видеоклип, на който се вижда как полицаи свалят палестинското знаме, което демонстрантите бяха издигнали преди това на покрива на сградата и поставят отново американското.

Антиизраелските протести в американските университети се разрастват

Антиизраелските протести в американските университети се разрастват

Напрежение между ръководствата на университети и протестиращите студенти

Полицията ще остане в кампуса до края на семестъра. Това ще се случи след изрично искане отправено от ръководството на университета.

На територията на кампуса вече две седмици е разпънат палатков лагер, в който живеят протестиращи в подкрепа на палестинците студенти. На 18 април, ден след като директорът на университета даде показания пред Конгреса за проблема с антисемитизма в университета, броят на протестиращите в лагера рязко нарасна. Именно тогава ръководството на университета поиска намеса на полицията и повече от 100 демонстранти бяха арестувани.

Демонстрации има и в много други американски университети, включително в Тексас, Калифорния, Джорджия, Северна Каролина и др. В кампусите на тези учебни заведения полицията арестува повече от 1000 участници в протестите.

Междувременно някои американски еврейски студенти вече се оплакват, че критиката към действията на Израел в Газа често се превръща в антисемитизъм и те самите не се чувстват сигурни на територията на университетите. Равин от Колумбийския университет вече посъветва еврейските студенти временно да избягват кампуса.

Amnesty International: Войните в Газа и Украйна предизвикват срив на международното право

Amnesty International: Войните в Газа и Украйна предизвикват срив на международното право

Докладът подчерта неуспеха на САЩ да осъди нарушенията на правата, извършени от Израел