Колумбийският университет в понеделник започна да отстранява пропалестински студентски активисти, които отказаха да развалят протестен лагер в кампуса на Ню Йорк, след като елитният университет обяви застой в преговорите за прекратяване на предизвикващия много противоречия протест, предава Ройтерс.

Президентът на университета Немат Минуш Шафик каза в изявление, че продължилите с дни преговори между студентски организатори и академични лидери не са успели да убедят демонстрантите да премахнат десетките палатки, поставени в протест на войната на Израел в Газа.

Последният развой в Колумбийския университет, превърнал се в център на протестите, свързани с Газа, разтърсващи университетски кампуси в САЩ през последните седмици, се случиха, когато полицията в Тексаския университет в Остин арестува десетки студенти, използвайки сила.

Колумбийският университет изпрати писмо в понеделник сутринта, предупреждаващо, че студентите, които не са напуснали лагера до 14:00 ч. местно време (21:00 часа българско време) и откажат да подпишат формуляр, обещаващ да спазват политиките на университета, ще бъдат изправени пред отстраняване и нямат да имат право да завършат семестъра.

"Започнахме да отстраняваме студентите като част от тази следваща фаза от усилията ни да гарантираме безопасността в нашия кампус", каза Бен Чанг, говорител на университета, на брифинг в понеделник вечерта.

"Лагерът създаде неприветлива среда за много от нашите еврейски студенти и преподаватели и шум, който пречи на преподаването, ученето и подготовката за финалните изпити", каза Чанг.

В последно развитие протестиращите студенти са окупирали зала "Хамилтън" в университета и обстановката ескалира става ясно от публикации в социалната мрежа X.

По-рано Шафик каза, че Колумбийският университе няма да се откаже от финансиране в Израел, което е ключово искане на протестиращите. Вместо това тя предложи да се инвестира в здравеопазването и образованието в Газа и да станат холдингите за преки инвестиции в университета по-прозрачни.

Протестиращите обаче са решени да запазят лагера си в кампуса в Манхатън, докато Колумбийският университет не изпълни три искания: спиране на финансови операции в Израел, прозрачност на университетските финанси и амнистия за студенти и преподаватели, наказани за участието им в протестите.

"Тези отблъскващи тактики на сплашване не означават нищо в сравнение със смъртта на над 34 000 палестинци. Няма да помръднем, докато университетът не изпълни нашите искания или не бъдем преместени със сила", заявиха лидерите на коалицията Columbia Student Apartheid Divest в изявление, прочетено на пресконференция след като изтече крайния срок, даден от ръководството на университета.

Пропалестински протести избухнаха и в Сорбоната

Пропалестински протести избухнаха и в Сорбоната

Вълната от протести в американските университети обхваща и Европа

Шафик се сблъска с недоволство от много студенти, преподаватели и външни наблюдатели, защото преди две седмици извика полицията в Ню Йорк, за да разчисти лагера на протестиращите.

След като бяха извършени повече от 100 ареста, студентите възстановиха лагера на оградена с жив плет морава на територията на университета в рамките на дни след полицейската акция на 18 април.

Оттогава студенти в десетки кампуси от Калифорния до Нова Англия са създали подобни лагери, за да демонстрират гнева си от израелската операция в Газа и предполагаемото съучастие на техните училища в нея.

Пропалестинските митинги предизвикаха интензивен дебат в кампусите за това къде университетските служители трябва да поставят границата между свободата на изразяване и речта на омразата.

Студенти, протестиращи срещу военната офанзива на Израел в Газа, включително някои еврейски активисти за мир, казаха, че са наричани антисемити само за това, че критикуват израелското правителство или за изразяване на подкрепа за правата на палестинците.

Други еврейски групи се противопоставят на факта, че антиизраелската реторика често задълбава или подхранва явни форми на антиеврейска омраза и призовава към насилие и следователно не трябва да се толерира.

Такива разсъждения бяха наложени от групи, които оказаха натиск върху Университета на Южна Калифорния преди две седмици да отмени речта за завършване на студентката от своя клас, Асна Табасум, мюсюлманска студентка, заради нейните предполагаеми пропалестински възгледи.

Базираният в Лос Анджелис университет по-късно обяви, че отменя цялата церемония за дипломирането на 10 май.

В понеделник ръководителят на Кръглата маса за градска политика в Лос Анджелис, Ърл Офари Хътчинсън, призова президента на Университета на Южна Калифорния Карол Фолт да свика "диалог между студентите и администрацията при спешни случаи", за да разсее напрежението в кампуса.

Студентските протести се умножават

В другия край на града на Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA), където противоположните страни се сблъскаха през уикенда, произраелски активисти поставиха голям екран и високоговорители, за да възпроизвеждат записан цикъл от изображения от атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври. Видеото се появи с цел да се противопостави на скандиранията в полза на Хамас, които се чуват в протестите в кампуса в подкрепа на палестински цивилни, обсадени в Газа.

UCLA също засили сигурността около пропалестинския лагер там, състоящ се от повече от 50 палатки, заобиколени от метална ограда близо до главната административна сграда в кампуса.

Групи за защита на гражданските права критикуваха тактиките на правоприлагащите органи в някои кампуси, като например университета Емори в Атланта и университета на Тексас в Остин, където полицията в екипировка за борба с безредиците и на коне се намеси срещу протестиращите миналата седмица, арестувайки десетки преди обвиненията да бъдат свалени поради липса на основание.

Протести и арести имаше отново в кампуса в Остин в понеделник.

Полицията в кампуса, подкрепена от полицията на щата Тексас, се опита да разпръсне голям студентски протест, използвайки лютив спрей като арестува най-малко 43 души, според адвоката Джордж Лоб.

В университета Virginia Commonwealth в Ричмънд полицията и протестиращите се сблъскаха, когато полицаи използваха падането на нощта, за да разрушат протестен лагер, а в друг университет в същия щат бяха арестувани 91 души.

Студенти блокираха достъпа до университет  в Париж заради войната в Газа

Студенти блокираха достъпа до университет в Париж заради войната в Газа

Те настояват институцията да осъди действията на Израел