Калифорнийският университет в Лос Анджелис отново отвори врати за образователна дейност, включително и кампуса, макар че полицията остава в готовност след обявената "тактическа тревога" предния ден.

Университетът преустанови дейност след като възникна напрежение между протестиращи. Предполага се произраелски протестиращи се бяха струпали на кръстовище до кампуса, в който едновременно с това има пропалестински палатков лагер.

Полицейското управление на Лос Анджелис издаде "тактическа тревога" за целия град във връзка с обявеното незаконно събиране на пропалестински лагер в Калифорнийския университет, което остава в сила съобщи CNN, позовавайки се на собствени източници в полицията. Предупреждението уведомява всички служители на полицията на Лос Анджелис, че при необходимост могат да бъдат извикани, за да окажат съдействие на продължаващата ситуация в кампуса.

Изпратените на място в Калифорнийския университет полицаи поискаха лагерът да бъде напуснат, тъй като протестиращите са в нарушение на закона и подлежат на административни действия". Обикновено това предупреждение идва преди фактическата намеса на органите.

Предния ден полицията щурмува една от сградите, Хамилтън хол, на Колумбийския университет в Ню Йорк, която бе окупирана от демонстранти в подкрепа на палестинците. Това се случи по изрично настояване на ръководството на университета, според което протестните действия са "ръководени от хора, които не са свързани с университета". Арестуваните при протестите са около 300, които продължават да бъдат разпитвани. Местните власти на брифинг обявиха, че голяма част от арестуваните всъщност нямат нищо общо с университета и неговата дейност.

Полицаи влязоха в Колумбийския университет

Полицаи влязоха в Колумбийския университет

Ръководството на университета иска полицията да остане

Само за последните 24 часа стотици демонстранти бяха арестувани в САЩ, но протестите срещу израелските бомбардировки над Газа продължават в университетските кампуси в цялата страна. В Университета на Аризона органите на реда са използвали палки и гумени куршуми срещу протестиращи в сряда, се казва в изявление на университета.

Университет на Ню Хемпшир също поиска щатската полиция а бъде разположена в колежа "Дартмут" поради "незаконна дейност". И този университет заяви, че ще защитава свободата на словото в кампуса, но "няма да позволи тя да бъде кооптирана от малка група протестиращи, включително външни агитатори".