Полицията в Пакистан влезе в резиденцията на бившия премиер Имран Хан в източния град Лахор и задържа 30 души, използвайки сълзотворен газ, след като от покрива на сградата е започнала стрелба, съобщава "Асошиейтед прес".

По данни на служители на реда въоръжени с палки привърженици на Хан се опитали да окажат съпротива на полицията, като хвърляли камъни и бензинови бомби. Полицаите обаче продължили напред, докато един човек на покрива на резиденцията на Хан не открил огън. Няма пострадали при стрелбата.

Униформените, разбили входната врата на резиденцията на Хан, са намерили там маски, бутилки с бензин, железни пръти и бухалки, използвани при нападенията срещу силите на реда през седмицата. В резиденцията са били издигнати и незаконни постройки за подслон на участниците в нападенията срещу полицията, при които бяха ранени десетки униформени.

Пакистан отново опитва да арестува експремиера

Пакистан отново опитва да арестува експремиера

До сблъсъци между поддръжници и полиция се стигна във вторник

Свидетели разказват, че полицията се е опитала да разпръсне поддръжниците на Хан със сълзотворен газ и ги е преследвала до няколко къщи в престижния квартал Заман парк.

Очакваше се днес Хан да се яви пред съда в Исламабад, след като вчера върховният съд спря действието на заповедта му за арест и му позволида пътува до Исламабад, където да се изправи пред обвинения по дело за подкуп, без да бъде задържан.

От вторник Хан се намира в дома си в Лахор, след като не се яви на предишно изслушване по делото. В продължение на два дни негови поддръжници влизаха в сблъсъци с полицията с палки, за да защитят бившия премиер от арест.

При пътуването си до Исламабад Хан заяви, че правителството е планирало ареста му, въпреки че е предвидено само изслушването му. Той обясни, че полицията е нахлула в резиденцията му в Лахор, докато съпругата му е била сама, и поиска виновните да бъдат наказани според закона.

Хан, който сега е в опозиция, беше отстранен от поста си с вот на недоверие в парламента през април 2022 г. Той е обвинен в продажба на държавни подаръци, докато е бил на поста си, както и в укриване на имущество.

Пакистан опита да арестува бившия премиер Имран Хан

Пакистан опита да арестува бившия премиер Имран Хан

Избирателната комисия на Пакистан през октомври призна 70-годишния политик за виновен