Полицията в Индонезия обяви, че ще разследва севернокорейски ресторант заради подозрения, че е използван от държавата като параван за нейните шпионски дейности. Това съобщава Asian Correspondent, позовавайки се на "Ройтерс".

Говорителят на полицията старши комисар Арго Йовоно информира, че полицията ще работи с Министерство на външните работи след репортаж по въпроса.

"Първо е нужно да знаем какъв е техният бизнес и кой е собственикът. Има различни регулации за бизнес, собственост на индонезийци и собственост на чужденец", коментира Йовоно, цитиран от "Джакарта Пост".

Той допълва, че полицията ще започне своето разследване с проверка на лиценза на ресторанта.

Миналата седмица малайзийски вестник публикува репортаж за Генералното разузнавателно бюро - разузнавателната агенция на Северна Корея, действаща в Малайзия, Сингапур и Индонезия през последните две десетилетия.

Вестникът цитира източник от разузнаването, който заявява, че се знае, че агентите на бюрото работят в строителството, текстилни фабрики и ресторанти в големи градове на Югоизточна Азия, включително Джакарта.

Статията излезе на фона на вълната от публикации за убийството на полубрата на лидера на Северна Корея - Ким-Чен Нам, в Малайзия миналата седмица.