Полицията в Иран призна, че някои от задържаните по време на протестите срещу преизбирането на Ахмадинеджад за президент са били подлагани на мъчения. Това съобщи електронното издание на френския ежедневник „Le monde".

В специално разпространено до медиите съобщение от полицията посочват, че много от арестуваните при демонстрациите са били изпратени в центъра за задържане Кахризак.

Припомняме, това е и затворът, който аятолах Али Хаменей нареди да бъде затворен, именно защото там не се спазват човешките права.

Това беше грешка, заявяват днес иранските органи на реда, допълва „Le monde".

В съобщението се посочва още, че след проведено разследване е установено, че в центъра е допусната небрежност и неспазване на правилата от страна на някои от служителите. Двама офицери, работещи в затвора, са задържани по обвинение за подлагане на мъчения над задържани, допълва изданието.

Всички, които са уличени в извършването на подобни изтезания, са освободени от длъжност, а действията им ще бъдат разследвани, допълва „Le monde".

Припомняме, пред дни лидерът на опозицията в Иран Мир Мусауи обвини властите в страната в използването на средновековни методи при разпитите на задържаните по време на протестите  .

Според него стотици хора са били подлагани на мъчения с цел признаване на престъпления, които не са извършили.