49% от германците са недоволни от работата на Олаф Шолц като канцлер на Германия, а 55% -  от федералното правителство.

Това съобщи Bild am Sonntag, като се позова на допитване от института INSA.

Според социолозите, 38% от германските граждани са доволни от работата на Шолц като канцлер. Работата на правителството се оценява като задоволителна от 35% от анкетираните.

Назрява разцепление в управляващата коалиция в Германия

Назрява разцепление в управляващата коалиция в Германия

Причината е поведението на Олаф Шолц спрямо Украйна

Рейтингът на Социалдемократическата партия на Германия (SPD), която е представена от Шолц, не се е променил спрямо миналата седмица и е 25%, този на блока ХДС/ХСС - 26%.

Проучването е проведено от 11 до 14 април сред 1002 граждани на Германия.

Припомняме, че по-рано тази седмица стана ясно, че назрява разцепление в управляващата коалиция в Германия заради "недостатъци в лидерството на Шолц по отношение на Украйна". Това е вътрешен разрив, който рискува да подкопае единството на Запада срещу Русия.

След драматичния политически завой в началото на кризата, когато Шолц спря руския проект за газопровод "Северен поток-2" дни преди руската инвазия в Украйна и след това обеща голям скок в разходите за отбрана, но неговите коалиционни партньори го обвиняват, че се колебае.

Седем седмици след началото на войната, младшите коалиционни партньори - "Зелените" и "Свободната демократическа партия (СвДП) в коалицията на Шолц са недоволни, че Берлин не отговори на молбите на Украйна да изпрати повече тежки оръжия, на фона на предупрежденията от Киев, че Русия започва голяма офанзива в Южна и Източна Украйна.

Коалиционните партньори също така искаха той да направи повече за намаляване на енергийната зависимост на Германия от Русия.

Германия дава 1 млрд. евро военна помощ на Украйна

Германия дава 1 млрд. евро военна помощ на Украйна

Това се случва на фона на продължаващите критики

След това обаче Берлин отпусна 1 милиард евро военна помощ за Украйна.

Дипломатическото напрежение между Германия и Украйна се повиши след като преди седмица властта в Киев отказа да приеме президента Франк-Валтер Щанмайер заради умерената му позиция спрямо Русия в миналото.