Нараства объркването сред младшите коалиционни партньори на германския канцлер Олаф Шолц заради "недостатъци в неговото лидерство по отношение на Украйна". Това е вътрешен разрив, който рискува да подкопае единството на Запада срещу Русия, коментира Ройтерс.

След драматичен политически завой в началото на кризата, когато Шолц спря руския проект за газопровод "Северен поток-2" дни преди руската инвазия в Украйна и след това обеща голям скок в разходите за отбрана, но неговите коалиционни партньори го обвиняват, че се колебае.

"Имам впечатлението, че г-н Шолц не е наясно със сериозните щети, които нанася на репутацията на Германия в Централна Европа, в Източна Европа, практически в цяла Европа", каза Антон Хофрайтер, председател на парламентарната комисия за Европа от "Зелените", пред Ройтерс.

Седем седмици след началото на войната, младшите коалиционни партньори - "Зелените" и "Свободната демократическа партия (СвДП) в коалицията на Шолц са недоволни, че Берлин не отговаря на молбите на Украйна да изпрати повече тежки оръжия, на фона на предупрежденията от Киев, че Русия започва голяма офанзива в Южна и Източна Украйна.

Коалиционните партньори също така искат той да направи повече за намаляване на енергийната зависимост на Германия от Русия. "Той най-накрая трябва да покаже лидерство", каза Хофрайтер.

Миналата седмица посланикът на Украйна в Берлин обвини германското правителство в "половинчата" подкрепа за Киев и каза, че страната му е станала жертва на "срамната" зависимост на Германия от руския петрол и газ. Той поиска повече тежки оръжия.

По този повод Шолц каза в радио интервю, че Берлин изпраща на Украйна противотанкови оръжия, ракети за противовъздушна отбрана и други оръжия. Той добави бързо: "Ще се погрижим да избегнем НАТО, страните от НАТО и...Германия да станат страни във войната."

Шолц трябва да балансира натиска от страна на Зелените, по-специално, за засилване на доставките на оръжие за Украйна с известна въздържаност в неговата Социалдемократическа партия (ГСДП), която дълго се застъпваше за сближаване на Запада с Русия преди войната в Украйна.

Подчертавайки твърдата позиция на "Зелените", външният министър Аналена Бербок, член на екологичната партия, призова тази седмица за доставка на по-тежки оръжия, добавяйки: "Сега не е време за извинения, а за креативност и прагматизъм".

Хофрайтер отиде по-далеч и призова за ембарго на въглища и петрол срещу Русия "като минимум".

Европейският съюз миналия петък преодоля някои разделения, за да приеме нови широки санкции срещу Русия, включително забрани за внос на въглища, дърва и химикали.

Въпреки това, вносът на петрол и газ от Русия - финансовата спасителна линия на нейната военна машина, според критиците - засега остава недокоснат, като Берлин води съпротивата срещу този ход.

Германия, най-голямата и най-богата икономика в Европа, получава около 25% от своя петрол и 40% от своя газ от Русия. Руският газ представлява 40% от общия внос на този енергиен източник в ЕС.

"Аз съм на мнение, че дори пълно енергийно ембарго е възможно", каза Хофрайтер, който посети Украйна тази седмица с председателя на ГСДП Михаел Рот и Мари-Агнес Страк-Цимерман от СвДП, председатели на парламентарните комисии по външни отношения и отбрана съответно.

Австрия обяви, че с България, Германия и Унгария не могат да си позволят газово ембарго

Австрия обяви, че с България, Германия и Унгария не могат да си позволят газово ембарго

Нехамер: Санкциите трябва да вредят повече на Русия, отколкото на ЕС