Австрия, Германия, Унгария и България не могат да си позволят руското газово ембарго, коментира австрийският канцлер Карл Нехамер.

Пред СиЕнЕн той отбеляза, че въпросът за доставките на руски петрол вече се обсъжда в Европейската комисия и Съвета на ЕС. Но проблемът с газа, каза той, е друга история. Нехамер призна, че австрийската индустрия зависи от газа. В тази връзка е необходимо да се вземе решение за подобни санкции, "въпреки че те ще причинят най-голяма вреда на Русия".

"Австрия не е сама с този аргумент срещу газовото ембарго", каза той, цитирайки позициите на Германия и Унгария. "И от друга страна, Австрия е силна с другите държави-членки на ЕС със санкциите срещу Руската федерация. Но санкциите трябва да вредят повече на Русия, отколкото на Европейския съюз", каза Нехамер.

"Знаете, не е само австрийската позиция, това е и тази на Германия, Унгария или България, например, защото ние зависим от газа. Нашите индустрии зависят от газа", добави канцлерът.

Запитан дали въпросът за газовото ембарго може да раздели ЕС, Нехамер каза, че не вярва в това.

Какво правят в Европа срещу зависимостта от руски газ

Какво правят в Европа срещу зависимостта от руски газ

България и Австрия са сред най-зависимите

"Решихме да се съберем за санкциите срещу Руската федерация, а санкциите, които вече са решени, са наистина трудни и силни. И ние ще вземем решение за още санкции срещу Русия, защото, знаете ли, искаме да покажем, че има единство в Европейския съюз, че тази война трябва да приключи", каза той.

Относно какво повече може да направи ЕС, тъй като настоящите санкции не спряха руския президент Владимир Путин, австрийският канцлер каза: "Мисля, че трябва да мислим за санкциите сега по по-интелигентен начин как можем да нараним Руската федерация, но не и да навредим на нас. Мисля, че това е основното и важно. Знаете ли, в Европейския съюз има решение, правим всичко възможно, за да станем независими от руския газ и това със сигурност е желанието на Австрия. Но сега не е възможно. Ще отнеме време."

Миналата седмица ЕС се съгласи да прекрати вноса на руски въглища като част от нов пакет от санкции. По-рано днес говорителят на германското правителство Волфганг Бюхнер каза, че Германия е предприела стъпки за намаляване на зависимостта си от руската енергия, но в момента продължава да отхвърля незабавната забрана за внос на руски газ или петрол.

Нехамер имаше среща лице в лице с Путин в понеделник.

Газово ембарго би потопило Германия в остра рецесия

Газово ембарго би потопило Германия в остра рецесия

Внезапно спиране на доставките ще застраши 220 млрд. евро в германската икономическа продукция