Франция отдаде почит на убитите в Афганистан френски военни. Припомняме, те загинаха при атака в провинция Капис, на 50 километра североизточно от Кабул.

Погребалната церемония се състоя в парижката църква Saint-Louis des Invalides, където е положен и саркофагът с останките на Наполеон. На събитието присъстваха френският президент Никола Саркози, премиерът Франсоа Фийон, както и редица лица от кабинета.

Вие не сте загинали за нищо. Вие се борихте в една война срещу тиранията, която държеше в плен цял народ, която потискаше жените, която държеше децата в невежество, която превърна цялата страна в убежище на тероризма, обърна се към загиналите държавният глава.

Изчитайки името и военния чин на всеки един от убитите, Саркози продължи: Вие искахте да служите на своята страна, избрахте службата на войника, осъзнавайки предизвикателствата и рисковете й. Не се колебахте, не се отказахте, изпълнихте докрай своя дълг.

Вие не загинахте напразно, защото се пожертвахте за една голяма кауза, защитихте една от най-големите ценности на страната си, борихте се в една справедлива война срещу тиранията, допълни той. Саркози изтъкна още, че френската армия не е разделена по никакъв начин от останалата част на френския народ, защото те са едно цяло.

Преди да се отправи към църквата, държавният глава прие в Елисейския дворец опечалените семейства на загиналите войници.

Франция е четвъртата по големина сила във водената от САЩ коалиция в Афганистан и поддържа военни там от 2001 г. Париж ще изтегли континента си от размирната страната до края на 2014 г.  

Бащата на убит френски войник в Афганистан през 2008 г. критикува прекратяването на мисията на страната му там. Какъв ще е резултатът от връщането на военните ни, попита той пред радио Еurope 1. Изтеглянето им означава, че Франция е проляла кръв, кръвта на нашите деца напразно и Афганистан ще се върне към облика си от преди, коментира опечаленият родител.