Полша ще похарчи над 3 милиарда злоти (760 милиона долара) за повишаване на киберсигурността. Това обяви министърът на цифровизацията Кшищоф Гавковски, цитиран от "Ройтерс".

До този ход се стигна, след като държавната информационна агенция PAP беше засегната от предполагаема руска кибератака.

С изборите за Европейски парламент, които ще се проведат в Полша тази неделя, властите са в повишена готовност за опити на Русия да се намеси във вота - страхове, които се засилиха в петък, когато в PAP се появи фалшива статия за военна мобилизация.

Варшава многократно е обвинявала Москва, че се опитва да дестабилизира Полша заради ролята ѝ в предоставянето на военна помощ на Украйна - обвинения, които Русия отхвърля.

Полша също обвини Русия в провеждане на кибератаки в страната

Полша също обвини Русия в провеждане на кибератаки в страната

Технически показатели и прилики с минали атаки помогнаха за идентифицирането на групата APT28

"Искаме да отделим над 3 милиарда злоти за "Киберщит". Днес Полша е на фронтовата линия на кибербитката срещу Русия. Полша има най-много атаки", посочи Гавковски.

Той заяви, че в неделя и понеделник Полша е блокирала няколко кибератаки срещу критична инфраструктура.

"Руската федерация има една цел - да дестабилизира ситуацията и да гарантира, че силите, подкрепящи разпадането на ЕС, могат да се възползват", отбеляза той.

В петък руското посолство във Варшава заяви, че не знае за атаката срещу PAP и отхвърли обвиненията, че Русия се опитва да дестабилизира страната.

Полша свърза Русия и със саботажи и палежи на нейна територия и твърди, че руските тайни служби активно се опитват да съберат информация за доставки на оръжия за Украйна след руската инвазия през февруари 2022 г.

Варшава обяви повторното създаване на комисия за разследване на руското влияние.

Полша задържа 9 души за шпионаж в полза на Русия

Полша задържа 9 души за шпионаж в полза на Русия

Целта е да се разследва като цяло влиянието на Кремъл, обяви Туск