Полската агенция за печат (PAP) вероятно стана жертва на руска кибератака в петък, съобщава Ройтерс. В новинарския поток се появи фалшива статия за частична мобилизация.

Варшава многократно е обвинявала Москва в опити за дестабилизиране на Полша заради нейната роля в предоставянето на военна помощ на Украйна. Руските официални лица отхвърлят обвиненията.

"Поради вероятната руска кибератака срещу Полската агенция за печат и дезинформацията за предполагаемата мобилизация в Полша, Агенцията за вътрешна сигурност в сътрудничество с Министерството на цифровизацията предприе незабавни мерки", написа говорителят на министъра-координатор на специалните служби Яцек Добжински в социалната мрежа Х.

Руското посолство във Варшава заяви, че не знае нищо за инцидента и отказа да коментира допълнително, отбелязва Reuters.

Руската агенция РИА Новости съобщи, че PAP е публикувала, а след това е анулирала съобщение за частична мобилизация от 1 юли, под която уж попадат 200 хиляди поляци, които щели да бъдат изпратени в Украйна.

Полша също обвини Русия в провеждане на кибератаки в страната

Полша също обвини Русия в провеждане на кибератаки в страната

Технически показатели и прилики с минали атаки помогнаха за идентифицирането на групата APT28

Полша не трябва да изключва изпращането на войски в Украйна. Това заяви външният министър Радослав Сикорски, но той не уточни каква роля ще играят полските войски, съобщи "Ройтерс".

Страните в НАТО обещаха да доставят на Украйна оръжия толкова дълго, колкото е необходимо за отблъскване на руската инвазия, но изключиха възможността да изпратят войници в страната.

Запитан в интервю Сикорски дали Полша е готова да изпрати войски в Украйна, Сикорски е отговорил така: "Не трябва да го изключваме. Трябва да оставим Путин да гадае за нашите намерения".

И Чехия след Германия обвини Русия в кибератаки

И Чехия след Германия обвини Русия в кибератаки

Не закъсня и реакцията на Брюксел