Полша и Литва искат да намалят тавана на цената на руския петрол и да бъдат изготвени санкции срещу руския ядрен сектор в рамките на новия пакет от санкции на Европейския съюз срещу Москва и Минск заради войната в Украйна, заявиха в петък висши дипломати на двете страни, цитирани от Ройтерс.

Водещите антируски "ястреби" в ЕС ще предложат блокът да забрани повече медии, използвани за "руска пропаганда" и да изключи още руски банки от глобалната система за разплащния SWIFT, казаха дипломатите, пожелали анонимност.

"Все по-трудно е да се получи необходимото единодушие в ЕС за нови санкции. Въпреки това ще предложим нов амбициозен пакет", добави един от дипломатите.

Те казаха, че десетият пакет от санкции на ЕС трябва да бъде готов навреме за първата годишнина от инвазията на 24 февруари.

Русия едновременно осъди санкциите на ЕС и отхвърли тяхното въздействие. В сряда руският вицепремиер Александър Новак каза, че производителите на петрол не са имали затруднения при осигуряването на експортни сделки въпреки санкциите и тавана на цените.

Полските и литовските дипломати заявиха, че подкрепят новите санкции срещу Беларус след съобщение този месец от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че блокът ще накаже Минск за подпомагане на Русия във войната.

Украйна вече призова 27-членния ЕС да включи руската държавна ядрена енергийна компания "Росатом" в санкциионния списък, ход, който досега беше блокиран от Унгария, която планира разширение на своята атомна централа с участието именно на "Росатом".

Орбан търси смелчага в ЕС, който да признае грешката със санкциите срещу Русия

Орбан търси смелчага в ЕС, който да признае грешката със санкциите срещу Русия

Унгария нямала достатъчно власт, за да повлияе на по-големите държави

Двамата дипломати добавиха, че също ще се опитат отново да прекратят търговията с диаманти на Белгия с Русия, която според полския дипломат е допринесла с 4,5 милиарда евро в руския бюджет, и ще разширят забраните за търговия със стоки, които могат да се използват за военни цели.

През следващите седмици ЕС също трябва да преразгледа тавана на цената на руския суров петрол, която според полския дипломат трябва да бъде намалена от 60 долара, договорени в международен план, като се има предвид, че суровият петрол Urals напоследък се търгува под това ниво.

Блокът, заедно със страните от Г-7 на и други международни съюзници също искат да въведат от 5 февруари таван за цените на руски нефтопродукти, включително дизел.

Русия наказва агресивната реторика на Великобритания с нови санкции

Русия наказва агресивната реторика на Великобритания с нови санкции

На 36 британски политици и журналисти се забранява влизането в страната