Полша иска САЩ да наложат санкции върху планирания газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия. Това обяви премиерът на Полша Матеуш Моравиецки в интервю за местен вестник, съобщава "Ройтерс".

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обяви във Варшава в събота, че САЩ разглеждат "Северен поток 2" като заплаха за енергийната сигурност на Европа.

Проектът ще удвои капацитета на Русия да пренася газ през Балтийско море към Германия и други страни до 110 млрд. куб. м годишно.

САЩ удрят Русия: "Северен поток 2" заплашва енергийната сигурност на Европа

САЩ удрят Русия: "Северен поток 2" заплашва енергийната сигурност на Европа

"Подобно на Полша, САЩ се противопоставят на газопровода"

"Да, ние говорихме за "Северен поток 2". Искаме строителството на газопровода "Северен поток 2" да попадне под ударите на санкциите на САЩ, които включват, наред с други, санкции срещу Русия", подчерта Моравиецки.

"Тълкуването на този документ (американския закон за санкциите) досега от страна на Държавния департамент на САЩ беше двусмислено и незадоволително за нас", коментира още полският премиер.

Полша внася от Русия по-голямата част от газа, който потребява, но планира да диверсифицира доставките, което я прави примамлив пазар в битката за износ на газ между Вашингтон и Москва.

Полша подписва сделка да купува втечнен газ от САЩ за 5 години

Полша подписва сделка да купува втечнен газ от САЩ за 5 години

Къса зависимостта си от Русия

Страната отвори първия си терминал за втечнен природен газ (LNG) в пристанище на Балтийско море, а през миналата година Варшава получи първата си доставка от САЩ на втечнен природен газ. Държавната полска газова компания PGNiG планира да купи още газ след споразумение, подписано през ноември.

Полша не възнамерява да удължава дългосрочния си договор за внос на газ с руския гигант "Газпром", който изтича през 2022 г., тъй като се надява да разчита повече на американския втечнен газ и на планирана газова връзка с Норвегия. Полша също така има споразумения за внос на LNG с Катар.

Варшава заедно с Украйна и прибалтийските страни се тревожат, че "Северен поток 2" ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ.