САЩ виждат проекта за газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия като заплаха за енергийната сигурност на Европа. Това обяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от "Ройтерс".

Полша, Украйна и прибалтийските страни се опасяват, че газопроводът ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ и ще осигури на Кремъл милиарди долари допълнителни приходи за финансиране на по-нататъшното военно укрепване на Русия в близост до границите на ЕС.

"Подобно на Полша, САЩ се противопоставят на газопровода "Северен поток 2". Ние го разглеждаме като подкопаващ общата енергийна сигурност и стабилност на Европа", подчерта Тилърсън на съвместна пресконференция с полския си колега Яцек Чапутович.

САЩ държат Русия отговорна за химическите оръжия в Сирия

САЩ държат Русия отговорна за химическите оръжия в Сирия

Защото са съюзник на Сирия

"Нашето противопоставяне е движено от нашите взаимни стратегически интереси", обясни американският първи дипломат.

САЩ вече санкционираха руски компании заради намесата на Москва в Украйна, както и чуждестранни компании, инвестиращи в или подпомагащи дейностите на Русия по добив на енергийни ресурси.

Полша, която е член на ЕС от 2004 г., разглежда Русия като най-голямата потенциална заплаха за себе си, особено след като Москва анексира Крим от съседна Украйна през 2014 г.

САЩ разшириха санкциите си срещу Русия

САЩ разшириха санкциите си срещу Русия

Западните страни наложиха санкции срещу Русия през 2014 г.

Скандинавските страни вече изразиха загриженост за сигурността си във връзка със "Северен поток 2", който ще преминава близо до техните брегове по дъното на Балтийско море.

Ала Германия и Австрия се съсредоточиха повече върху търговските ползи от по-евтиния газ от Русия.

Полша вижда фатални последици за Украйна от "Северен поток-2"

Полша вижда фатални последици за Украйна от "Северен поток-2"

Това предупреди новият полски премиер