САЩ разшириха санкциите си срещу Русия заради намесата ѝ в Източна Украйна и анексирането на Крим, съобщават руските медии.

В черния списък на САЩ са влезли още 21 души от Русия и Украйна (главно от самопровъзгласилите се и непризнати сепаратистки Донецка и Луганска народна република), а също така и девет компании, става ясно от документа, публикуван от американското финансово министерство.

Уточнява се, че санкциите са срещу руски правителствени служители, които са доставили турбини за електроцентрала в Крим, заедно с няколко "министри" на проруските сепаратисти в Източна Украйна.  

Турбините са били прозведени от германската компания "Сименс" за Русия, но по-късно те са били изпратени в Крим от техния руски партньор. 

САЩ не са предприели действия срещу базираната в Мюнхен германска компания, която твърди, че не е знаела, че оборудването ще бъде пренасочено. 

Русия обяви контраудар срещу САЩ заради разширените им санкции

Русия обяви контраудар срещу САЩ заради разширените им санкции

След като вчера САЩ удариха и Рамзан Кадиров

Сред ударените от санкциите са заместник-министърът на енергетиката на Русия Андрей Черезов, който участвал в сделката със "Сименс", и началникът на отдел в енергийното министерство Евгений Грабчак, както и дъщерните дружества на "Сургутнефтегаз" - "Силови машини" и "Технопромекспорт".

Освен това са били уточнени санкциите срещу още 12 компании.

От Министерството на финансите на САЩ посочват, че тези ограничителни мерки са насочени към оказване на натиск за пълното прилагане на споразуменията от Минск, чиято цел е прекратяване на конфликта в Донбас. 

Западните страни наложиха санкции срещу Русия през 2014 г., а след това неколкократно ги удължаваха и засилваха. В отговор Москва въведе свои ограничителни мерки и предприе курс към заместване на вноса. Руските власти неведнъж са изтъквали, че всяко засилване на санкциите ще бъде последвано от адекватен отговор.

Русия работи по защитни мерки срещу евентуални нови санкции на САЩ

Русия работи по защитни мерки срещу евентуални нови санкции на САЩ

"Взимаме мерки, насочени към защита на нашите интереси"