Полша планира да таксува украинските бежанци за храна и престой след 4 месеца пребиваване в държавни квартири, съобщи правителството на страната, цитирано от Ройтерс.

Повече от един милион украински бежанци намериха временен дом в Полша, западната съседка на Украйна, след началото на войната там, разчитайки на добротата на непознати, които отвориха домовете си, както и на правителствена помощ.

Но след първоначалното изливане на обществена подкрепа за бежанците, ресурсите намаляват и за бежанците става все по-трудно да намерят жилища и да получат подкрепа, тъй като Полша е изправена пред увеличаване на разходите за живот и напрежение в бюджета.

"Гражданите на Украйна, които остават в Полша в центрове за колективно настаняване, ще участват в разходите за жилище и храна", се казва в изявление на правителството.

Тези, които остават в такива места, например финансирани от правителството хотелски стаи или училищни общежития, за повече от 120 дни ще трябва да покрият 50% от цената до 40 злоти (8,87 долара) на ден на човек. След 180 дни те ще трябва да плаща 75% от цената до 60 злоти. Тези, които не могат да работят поради възрастта или имат увреждания, както и бременните жени, няма да заплащат нищо.

Правителството иска новите правила да се прилагат от 1 март 2023 г. Законопроектът ще отиде в парламента, където се очаква да бъде приет без съпротива.

Украинците остават в хотелите до 24 февруари

Украинците остават в хотелите до 24 февруари

Ново настаняване на бежанци ще се извършва само в държавните и общински бази