Полша ще предостави на Украйна 14 танка "Леопард 2" през "следващите две до три седмици", след като украинските войници завършат обучението си. Това обяви полското министерство на външните работи, цитирано от "Киев индипендънт".

Говорителят на ведомството Лукаш Ясина заяви, че все още е необходим напредък в постигането на консенсус между страните от НАТО въпреки подкрепата на Полша за предоставянето на изтребители на Украйна.

"Точно както беше с танковете, ние се надяваме, че тази коалиция ще е достатъчно голяма, за да подкрепя украинците все повече и повече. Изтребителите са от голяма полза в украинската война", отбеляза Ясина и допълни, че той самият е оптимист.

"Но ние сме член на НАТО и искаме да постигнем съгласие по всички подобни въпроси, за да участваме в това заедно, защото Алиансът е по-силен, когато сме заедно", категоричен бе говорителят.

Миналия месец Германия се съгласи да изпрати танковете "Леопард 2", считани за едни от най-добрите в арсенала на Запада, като загърби опасенията относно доставянето на тежко въоръжение, което Киев счита за решаващо за победата срещу Русия. Берлин даде зелена светлина и на други страни да изпратят своите бронирани машини германско производство на Киев. От своя страна Москва смята този ход за опасна провокация.

Първите германски танкове Леопард ще пристигнат в Украйна много скоро

Първите германски танкове Леопард ще пристигнат в Украйна много скоро

Шолц предупреди съюзниците да очакват дълга война