Варшава  няма да отстъпи на Азербайджан системата за противоракетна отбрана, съобщава руското издание „Комсомолская правда".

Полският президент Лех Качински има намерение да посети Азербайджан, за да дискутира по темата за разполагането американската противоракетна отбрана.   

„Тонът на визитата на Джордж Буш в Полша, след срещата на Г-8, беше доста по-сдържан, отколкото очакваха във Варшава. Там много се надяваха, че американският гост ще потвърди решимостта си  за разполагане на елементи на ПРО в Полша. Но, явно, неочакваното за Вашингтон предложение на Владимир Путин за съвместно използване на Габалинската раидолокационна станция в Азербайджан накар Буш да ен бърза с публичните оценки." - с нескрито задоволство отбелязва изданието.

Според „Комсомолская правда" полският президент Качински е бил „явно разочарован", тъй като се е имал намерение да направи „несметен политически капитал" от американската ПРО. Според руското издание „малката Полша" би използавла разполагането й, за да „ухапе ненавистната Русия" за пореден път.

„Варшава имаше и намерение да се пазари с Вашингтон за разполагането на ПРО, принуждавайки американците да направят отстъпки по едни или други въпроси. Но след путинската инициатива всички надежди на Качински може да се превърнат в прах." - коментира още руското издание.

В Полша се знае как в действителност са изглеждали преговорите между Русия и Азербайджан - заяви Качински след срещата си с Буш.

Той възнамерява на 18 юни да се срещне в Баку с президента на Азербайджан Гайдар Алиев , за да изясни случая в детайли.