Ръководителят на кабинета на полския президент Кшиштоф Шчерски заяви, че Полша няма намерение да нарушава териториалната цялост на Беларус, съобщава ТАСС.

Полша последователно отстоява върховенството на международното право в отношенията между държавите на международната арена, заяви Шчерски и добави, че основата на този закон е принципът на суверенитет и териториална цялост на държавите.

Лукашенко: Беларус ще защити границите си

Лукашенко: Беларус ще защити границите си

Напрежение в страната

Според политика републиката защитава този принцип и го прилага във външната си политика.

"Ето защо ние сме натъжени и изненадани, че в пропагандата на беларуските власти има предположения, че Полша твърди, че е имала намерение да наруши териториалната цялост на тази държава", заключи Шчерски, подчертавайки, че полската страна няма такива намерения.

На 9 август в Беларус се проведоха президентски избори. След закриването на избирателните секции в републиката започнаха масови протести срещу фалшифициране на резултатите. По време на протестите силите за сигурност използваха сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и гумени куршуми срещу демонстранти.

Беларус обвини САЩ за протестите

Беларус обвини САЩ за протестите

Лукашенко определи опозицията като западни марионетки

По-късно започнаха стачки в най-големите индустриални предприятия в страната, служителите изискват поредни избори и прекратяване на грубото отношение към протестиращите по време на демонстрации. Всички щабове на опозиционните кандидати обявиха, че не признават официалните резултати.