Полският външен министър Радослав Сикорски призова председателя на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) Майк Джонсън да позволи гласуване за нова американска помощ за Украйна, съобщава "Ройтерс". По думите му, Джонсън ще бъде виновен, ако законопроектът се провали и Русия напредне на бойното поле.

Изявлението му подчерта опасенията на Европа, че консервативните републиканци в Камарата на представителите, водени от Джонсън, ще блокират доставките на американски боеприпаси, от които Украйна спешно се нуждае, за да задържи руските войски.

Както е известно, Украйна изпитва недостиг на личен състав и боеприпаси, особено тежки артилерийски снаряди. Тя загуби позиции на изток, след като си върна около половината от територията, завзета от Русия при нейната пълномащабна инвазия през февруари 2022 г.

В забележки пред мозъчния тръст на Атлантическия съвет Сикорски каза, че Джонсън "в миналото е говорил топло за Украйна".

"Затова бих искал той да знае, че целият свят следи какво би направил и ако допълнителната мярка не мине и Украйна претърпи обрати на бойното поле, това ще бъде негова отговорност", продължи той.

Западът търси боеприпаси за Украйна в трети страни

Западът търси боеприпаси за Украйна в трети страни

ЕС планира да достави 170 000 боеприпаса на Киев до края на март

Той имаше предвид законопроект за финансиране от 95 милиарда щатски долара, съдържащ 60 милиарда щатски долара помощ за сигурността на Украйна, който премина през контролирания от демократите Сенат този месец със 70 на 30 двупартийни гласове.

Офисът на Джонсън не отговори веднага на искане за коментар.

Говорителят, съюзник на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, очакваният кандидат на републиканците на изборите през ноември, който се противопоставя на повече помощ за Украйна, изпрати Камарата на представителите в двуседмична почивка, без да подложи мярката на гласуване.

Той каза на среща на партията на 14 февруари, че няма да одобрят мярката, налагана от президента Джо Байдън, който се очаква да се изправи срещу Тръмп като кандидат на демократите.

Сикорски каза, че апелира "лично към председателя Майк Джонсън: моля, оставете демокрацията да върви по пътя си. Моля, нека подложим това на гласуване."

Като говорител, Джонсън решава какви сметки да бъдат предложени за гласуване. Някои републиканци, които подкрепят помощта за Украйна, казват, че мярката ще мине в Камарата, ако той разреши такава.

"Убийствената инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна е подпомагана и насърчавана от престъпно семейство диктатори", каза Шикорски, имайки предвид военната помощ, която Иран и Северна Корея предоставят на Москва.

Кулеба: Украйна се нуждае от снаряди и боеприпаси

Кулеба: Украйна се нуждае от снаряди и боеприпаси

Зов за подкрепа срещу руската агресия

Победата на Путин в Украйна, каза той, "ще покани повече бандити на световната сцена и това ще има ужасни последици".

Камарата ще се върне във Вашингтон на 28 февруари след ваканцията.