Полското външно министерство отрече твърдението на беларуския президент Александър Лукашенко за подслушан телефонен разговор между Варшава и Берлин, който показвал, че информацията за отравянето на руския опозиционер Алексей Навални е фалшифицирана, съобщава ТАСС.

"Опровергаваме беларуските съобщения за предполагаем телефонен разговор между Варшава и Берлин, в който властите на двете страни били признали, че Алексей Навални не е бил отровен", се казва в съобщението.

В Беларус подслушали разговор между Германия и Полша - Меркел излъгала за Навални

В Беларус подслушали разговор между Германия и Полша - Меркел излъгала за Навални

Това твърди беларуският президент Александър Лукашенко

"Приемаме изявлението на канцлера Ангела Меркел и германското правителство за това, че Алексей Навални е бил отровен с бойно отровно вещество от групата на т. нар. "новичок", отбелязаха от полското външно министерство, изразявайки голямо безпокойство относно тази информация.

"Подобно на германското правителство, ние осъждаме този срамен акт. Ние смятаме, че виновните за опита за убийство на Алексей Навални трябва да бъдат изправени пред съда", настояха от ведомството.

В четвъртък Лукашенко, посрещайки в Минск руския премиер Михаил Мишустин, заяви, че беларуското електронно разузнаване било прехванало разговор между Варшава и Берлин, от който следвало, че твърдението за отравяне на Алексей Навални с бойно отровно вещество се основава на фалшификация.

Държавният глава на Беларус не уточни кой е водил този разговор. В същия ден материалите на беларуското разузнаване бяха прехвърлени в руската специална служба ФСБ.

Германското правителство нарече изявлението на Лукашенко невярно. В петък вечерта запис от разговора за инцидента с Навални публикува беларуския държавен телевизионен канал ОНТ.