Конституционният съд на Полша отложи решаващо изслушване относно конституционността на реформите, предназначени да деблокират фондовете на Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

Това е последното препятствие за Варшава да получи евросредствата.

Причината за отлагането е недостатъчният брой съдии.

През февруари полският президент Анджей Дуда поиска от Конституционния съд да се произнесе по конституционността на реформите във Върховния съд, които според правителството ще деблокират средства в размер на милиарди евро, замразени поради спор с Брюксел относно върховенството на закона.

През последните няколко месеца обаче спор относно легитимността на председателя на Конституционния съд Юлия Пржилебска доведе до отлагане на няколко заседания. Според някои от съдиите мандатът на Пржилебска е изтекъл през декември.

Съдът на ЕС намали наполовина глобата за Полша заради съдебната реформа

Съдът на ЕС намали наполовина глобата за Полша заради съдебната реформа

Варшава вече ще трябва да плаща по 500 000 евро на ден

Отказът им да участват в заседанията, които тя ръководи, направи невъзможно събирането на 11 съдии от 15-членния състав, необходими за провеждането на заседания по най-важните дела, които изискват пълен състав.

Днес съдът трябваше да разгледа две дела в пълен състав, но премести и двете за по-късни дати "поради внезапното и оправдано отсъствие на съдия".

Изслушването, свързано с реформите във Върховния съд, беше отложено за 27 юни.

В началото на май депутати от управляващата партия предложиха законопроект, който ще намали броя на съдиите, необходими за пълен съдебен състав до девет души, в опит да излезе от задънената улица.

Управляващите в Полша постигнаха консенсус за съдебната реформа

Управляващите в Полша постигнаха консенсус за съдебната реформа

Очаква се приетият законопроект да отблокира милиардите евросредства

Очакваше се парламентът да гласува законопроекта в петък, но това ще се случи през юни.

Националистическото правителство на Полша е въвлечено в дългогодишен спор с Брюксел относно съдебните реформи, които според критиците подкопават независимостта на съдилищата. Спорът блокира еврофондове в размер на милиарди евро за Варшава и доведе до налагане на санкциите.

Брюксел замрази 35,4 милиарда евросредства за възстановяване от COVID-19 и изисква реформи по въпроси като съдебната независимост и зелената енергия, преди да деблокира фондовете. Бяха задържани и милиарди от кохезионните фондове от бюджета на ЕС до разрешаването на спора за съдебната система.

Съдът на ЕС глоби Полша да плаща 1 млн. евро на ден заради съдебната реформа

Съдът на ЕС глоби Полша да плаща 1 млн. евро на ден заради съдебната реформа

"Правосъдните системи в целия ЕС трябва да бъдат независими и справедливи"