Полша ще създаде сервизен център за ракетни установки HIMARS през настоящата година. Това обяви полският министър на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от "Ройтерс".

Той добави и че страната му договаря подробностите за поръчка на още 500 такива пускови установки.

Министърът заяви след разговори с ръководството на "Локхийд Мартин", че производителят на HIMARS е готов да си сътрудничи с отбранителната индустрия на Полша за увеличаване на производството на ракетните системи.

"По-късно тази година ще създадем център за HIMARS, подобен на този за танкове "Ейбрамс", който вече работи в Полша", поясни Блашчак.

По негови думи центърът за HIMARS ще обслужва производството на ракетните системи не само за нуждите на Полша, но и на други европейски страни.

САЩ продават на Полша HIMARS за 10 млрд. долара

САЩ продават на Полша HIMARS за 10 млрд. долара

Засилване на отбраната на страната

Блашчак заяви, че първите американски ракетни установки HIMARS, поръчани през 2019 г., ще пристигнат в Полша в средата на май.

През февруари Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на ракети с голям обсег, ракети и пускови установки на Полша, включително 18 HIMARS.

Блашчак заяви, че Конгресът на САЩ е одобрил продажбата на допълнителни 500 пускови установки, които да бъдат монтирани на полски камиони Jelcz.

През май миналата година Полша поиска допълнителни 500 пускови установки HIMARS от Съединените щати, но по данни на полските медии от "Локхийд Мартин" са посочили, че е възможно да предложат само около 200.

Блашчак отбеляза, че ще се срещне с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин днес, за да подпише споразумение за сътрудничество по отношение на поръчките за оръжия.

"Това споразумение ще създаде основа за полската отбранителна индустрия да се ангажира по-ефективно в сътрудничество с отбранителната индустрия на САЩ".

САЩ одобриха сделка от $4 млрд. за Полша

САЩ одобриха сделка от $4 млрд. за Полша

Белият дом праща танкове на Варшава