Полша получи 27 милиарда злоти (6,72 милиарда долара) от фондовете на Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

Новото проевропейско коалиционно правителство на Полша реши да разреши спора с Брюксел относно върховенството на закона, който блокира достъпа до милиарди финансиране.

Полската злота е най-добре представящата се валута в Централна и Източна Европа тази година.

"27 милиарда злоти - Полша току-що получи най-големия трансфер от ЕС в историята на нашето членство", написа министърът на фондовете за развитие и регионалната политика на странат Катаржина Пелчинска-Налец в социалната мрежа X.

През февруари председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че Варшава ще получи достъп до 137 милиарда евросредства, след като новото правителство започне да прилага реформи за възстановяване на съдебната независимост в Полша.

ЕK разблокира еврофондовете за Полша

ЕK разблокира еврофондовете за Полша

Това бе една от целите на правителството на Доналд Туск

Пелчинска-Налец посочи, че Варшава ще подаде второто и третото си заявление за финансиране до края на август, с цел да получи следващия транш, който може да бъде до 10 милиарда евро, преди края на година.

Тя поясни, че Полша планира да похарчи 1,6 милиарда злоти за инициативи за чист въздух, 720 милиона за разширяване на широколентовото интернет покритие, 400 милиона за пътища и железопътни линии, 250 милиона за съкращаване и разнообразяване на веригите за доставки в селското стопанство и 200 милиона за детски заведения.

Средствата включват близо 60 милиарда евро, предназначени да помогнат на страните от ЕС да се възстановят от пандемията от COVID-19 и с енергийния преход, състоящи се от 25,3 милиарда евро безвъзмездни средства и 34,5 милиарда евро нисколихвени кредити.

Тъй като остават малко повече от две години, за да изразходи средствата за възстановяване на Европейския съюз, Полша се фокусира върху това да се възползва максимално от по-малките безвъзмездни средства от програмата, като същевременно третира нисколихвените кредити като резервен компонент, обясни високопоставен служител.

Урсула фон дер Лайен: Полша ще получи до 137 милиарда евро средства

Урсула фон дер Лайен: Полша ще получи до 137 милиарда евро средства

Следващата седмица колегията ще излезе с две решения относно европейските фондове