Полският президент Анджей Дуда и министърът на отбраната на страната Мариуш Блашчак приеха във вторник първата доставка на танкове и гаубици от Южна Корея, приветствайки бързото прилагане на сделката, подписана през лятото на фона на войната в съседна Украйна, предава Associated Press.

Дуда и Блашчак отидоха до пристанището на полския флот Гдиня, на брега на Балтийско море, за да посрещнат пристигането по море на първите 10 танка Black Panther K2, заедно с 24 гаубици Thunder K9, от сделката за 5,8 милиарда долара със Сеул.

Те подчертаха, че Южна Корея реагира бързо на нуждите на Полша бързо да увеличи своя възпиращ и отбранителен потенциал на фона на войната в Украйна, която граничи с Полша.

Още доставки на южнокорейски оръжия са планирани до 2025 г. Полша закупи стотици танкове K2 Black Panther, произведени от Hyundai Rotem, и гаубици K9 Thunder, произведени от Hanhwa Defense. Сделката включва обучение, логистика и боеприпаси.

Консервативното правителство във Варшава също закупи корейски изтребители FA-50, лек учебно-боен самолет, произведен съвместно от Korea Aerospace и Lockheed Martin, за около 3 милиарда долара.

Полша се превръща в новата европейска военна суперсила

Полша се превръща в новата европейска военна суперсила

Не ясно обаче дали ще й стигнат парите за поддръжка на голямата армия в бъдеще