Полша ще направи всичко необходимо, за да разреши мигрантската криза на границата си с Беларус, каза заместник-министър на отбраната, докато Варшава обмисля варианти, които може да включват затваряне на границата.

Границата се превърна в гореща точка, тъй като западни служители обвиняват правителството на Беларус, че води "хибридна война", като изпраща мигранти в Полша.

Външният министър Радослав Сикорски каза по-рано, че Полша не изключва пълно затваряне на границата, докато президентът Андрей Дуда повдигна граничната криза в разговори с китайския си колега Си Дзинпин, подчертавайки нейното въздействие върху търговията с Европа.

Полша затвори напълно четири от шестте си гранични пункта с Беларус заради напрежението с Минск.

"Готови сме за всяко решение в тази област, защото няма да позволим тази миграционна криза, причинена от Беларус, да продължи безкрайно", каза заместник-министърът на отбраната Цезари Томчик пред Ройтерс.

Усилията на Полша за разрешаване на кризата отчасти се състоят от подобряване на укрепленията и полицията по границата, но Варшава също изпраща ясно политическо послание, че настоящата ситуация "не може да продължи вечно", каза Томчик.

Полша разясни как укрепва източната си граница

Полша разясни как укрепва източната си граница

"Източен щит" е програма за 2,5 милиарда долара за укрепване на отбраната по източната й граница

Попитан дали Пекин може да помогне на Полша да сложи край на кризата, Томчик каза, че вярва, че Китай не иска лоша ситуация на границата.

"Китай е глобален играч. Китай има глобални интереси в Европа. И те трябва някак да стигнат до Европа."

Докато западните лидери се събират за срещата на върха на НАТО във Вашингтон, Томчик каза, че се надява членовете на алианса да обсъдят дали Полша може да сваля руски ракети, насочени към територията на НАТО, докато те все още са над украинска земя.

"Това, разбира се, е сложно от правна и политическа гледна точка, но изглежда, че това е посоката и тя трябва да бъде обстойно обсъдена от НАТО.

Полският външен министър: Руската икономика ще се срине до година-две

Полският външен министър: Руската икономика ще се срине до година-две

"Имаме 20 пъти повече ресурси от Русия, а Русия изчерпва парите", заяви Радослав Сикорски