Надеждите на крайнодесните партии за изграждането на мощен нов блок в новия Европейски парламент претърпяха крах днес, след като управляващите националисти в Полша изключиха присъединяването към такава група заради острите различия във връзка с отношенията с Русия, съобщава "Ройтерс".

Крайнодясната италианска партия "Лига" беше един от най-големите победители в евроизборите, а нейният лидер, вицепремиерът Матео Салвини, се опита да убеди европейските националистически партии да оставят настрана различията си и да сформират 10-членен Европейски алианс за хората и нациите в новия парламент.

Найджъл Фараж няма да се присъедини към алианса на Салвини в европарламента

Найджъл Фараж няма да се присъедини към алианса на Салвини в европарламента

Лидерът на новата Партия "Брекзит" обмисля вариантите в новия парламент

Миналата седмица обаче унгарският националистически премиер Виктор Орбан изключи присъединяване към евроскептичната група на Салвини, а днес Ярослав Качински, лидер на управляващата в Полша партия "Право и справедливост", също изрази съмнения.

"Когато става въпрос за г-н Салвини, тук имаме проблем, а именно, че той иска да създаде нова група с формации, които не можем да приемем", коментира Качински пред местното частно радио Wnet.

"Това е група, наречена "Национален сбор" (от Франция), принадлежаща на г-жа (Марин) Льо Пен. Също и "Алтернатива за Германия", посочи той, допълвайки: "Това е нещо, което не можем да приемем при никакви обстоятелства."

Салвини се закани да обедини популистите в ЕС

Салвини се закани да обедини популистите в ЕС

Няма пробив на популистите, крайнодесните атниимигрантски сили

И Партията на Марин льо Пен, и "Алтернатива за Германия", и "Лига" на Салвини имат относително добри отношения с Русия, позиция, която "Право и справедливост", която изразява традиционното полско недоверие към Кремъл, не споделя.

"Право и справедливост", която прегръща традиционните католически ценности и се съпротивлява на руския експанзионизъм в Украйна и другаде, спечели 26 от 51 места, с които Полша разполага в новия Европейски парламент.

Очаква се партията да остане в групата на Европейските консерватори и реформисти.

Салвини се надяваше, че общото желание на евроскептичните партии в Европа да оформят бъдещето на Общността чрез връщане на повече правомощия на страните членки и налагане на допълнителни ограничения върху имиграцията, ще надхвърли всякакви опасения за руската намеса.

Като цяло крайнодесните партии също така се представиха по-слабо от очакваното в европейските избори, особено в Германия и Холандия.

ФИДЕС ще подкрепи Вебер и остава в ЕНП?

ФИДЕС ще подкрепи Вебер и остава в ЕНП?

Това е обратен завой на унгарския премиер Виктор Орбан