Споразумението на Европейския съюз за разпределянето на отговорността за грижата за мигрантите и бежанците трябва да бъде поставено на референдум в Полша. Това заяви лидерът на управляващата партия в страната Ярослав Качински, цитиран от "Ройтерс".

Той подчерта, че Варшава се противопоставя на споразумението.

Съгласно сделката всяка страна ще отговаря за определен брой хора, но не е задължително да ги приема. Държавите, които не желаят да приемат нередовни мигранти и бежанци, пристигащи ad hoc в ЕС, трябва да помогнат на приемащите ги страни чрез пари - около 20 000 евро на човек - оборудване или персонал.

Полша обаче възразява срещу споразумението с аргумента, че вече е приела над един милион души, бягащи от войната в Украйна, и отказва да плаща при отказ да приеме бежанци от Африка и Близкия изток.

ЕС обмисля мерки за миграционния натиск

ЕС обмисля мерки за миграционния натиск

Обмислят се повече депортации на търсещи убежище в Европа обратно в родните им страни

Този ​​въпрос трябва да бъде предмет на референдум и ние ще го организираме, заяви Качински пред долната камара на полския парламент - Сейма. По негови думи поляците трябва да се изкажат по казуса.

Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" се противопостави твърдо на предишните опити на Брюксел да разпределя мигранти по квоти, позовавайки се на опасения за сигурността.

В миналото партията беше обвинявана от правозащитни организации, че подклажда ксенофобия чрез своята реторика относно миграцията от страни с мюсюлманско мнозинство.

Полша е сред основните държави, подпомагащи бежанците от съседна Украйна. По думи на Качински страната му е приела между 1,5 и 2 милиона украинци.

С 22% е скочил броят на нелегалните мигранти в ЕС през 2021 г.

С 22% е скочил броят на нелегалните мигранти в ЕС през 2021 г.

За миналата година те са близо 700 000