Сенатът на Полша гласува резолюция, признаваща Русия за терористичен режим, съобщава "Укринформ".

Всички присъстващи сенатори гласуваха "за" резолюцията.

"Днес Украйна защитава демокрацията и свободата. Руските нашественици тероризират жителите на украинските градове, като обстрелват цивилни обекти: детски градини, училища, театри и жилищни комплекси. Бандити в руски униформи изтезават и убиват военнопленници и цивилни в окупираните територии. Украинските деца биват отвличани. За да бъдат възпитани в еничарски режим. Украински граждани се депортират, изселват и изпращат в отдалечени райони на Русия", се посочва в документа.

"Познаваме всички тези актове на държавен тероризъм добре от страниците на историята. Европейците вярваха, че никога няма да бъдат заплашени от геноцид и военни престъпления. Междувременно Путин и неговият апарат за насилие се върнаха към бруталните практики на сталинския и нацисткия режим. Следователно е необходимо да победим Русия и да я лишим от всякаква възможност да заплашва съседите си", допълва се още в резолюцията.

Парламентът на Естония обяви Русия за терористичен режим

Парламентът на Естония обяви Русия за терористичен режим

Русия - за страна, която подкрепя тероризма, а Путин - за заплаха за мира както в Европа, така и в целия свят

"Сенатът на Република Полша още веднъж решително осъжда руската агресия и призовава всички страни, които се застъпват за мир, демокрация и права на човека, да признаят правителството на Руската федерация за терористичен режим".

Освен това "Сенатът на Република Полша изразява своята благодарност към всички институции и организации, които са се заели да разследват и документират престъпленията, извършени срещу украинското общество, и призовава международната общност да окаже пълна подкрепа на Международния наказателен съд, който разследва тези престъпления".

Латвия обяви Русия за "държава, спонсор на тероризма"

Латвия обяви Русия за "държава, спонсор на тероризма"

Рига призовава за затягане на санкциите срещу Русия и Беларус

В резолюцията Сенатът благодари на всички свои граждани, правителството и местните администрации, неправителствени организации и предприемачи за помощта, предоставена на украинците, бягащи от руските удари - предимно жени и деца.

На 13 октомври Парламентарната асамблея на Съвета на Европа също прие резолюция, която обявява Русия за терористичен режим.

На 18 октомври парламентът на Естония също обяви Русия за терористичен режим.

Парламентът в Латвия обяви Русия за "държавен спонсор на тероризма" през август, обвинявайки Москва в "целенасочен геноцид срещу украинския народ". Литва пък прие подобна резолюция през май.