Полша ще се опита да арестува активите на газопровода "Северен поток 2", ако полската държавна петролно-газова компания PGNiG не получи средства от "Газпром", дължими ѝ според решение на Стокхолмския арбитраж. Това обяви полският заместник-министър на държавните активи Януш Ковалски в интервю за Wprost.

В края на март PGNiG обяви, че е спечелила делото срещу "Газпром" в Стокхолмския арбитраж по Ямалския договор, което предполага, че на полската компания са дължими 6 млрд. злоти (около 1,43 млрд. долара).

Украйна обсъжда със САЩ мерки срещу "Северен поток 2"

Украйна обсъжда със САЩ мерки срещу "Северен поток 2"

"Играта все още не приключила"

От "Газпром експорт" обаче съобщиха, че все още разглеждат арбитражното решение и засега смятат за преждевременно да се оценява размерът на бъдещите плащания.

Ковалски смята, че Варшава разполага с "правни инструменти" за възстановяване на тези средства от "Газпром".

"На първо място трябва да се наложи арест на акциите на компаниите "Северен поток" и "Северен поток 2". Това от своя страна може да забави процеса по изграждането на "Северен поток 2". Второ, трябва да бъдат отменени всички отстъпки по отношение на "Газпром" в контекста на възстановяването на онези 6 млрд. злоти, които ни се дължат", каза той.

САЩ мисли за нови санкции срещу "Северен поток 2"

САЩ мисли за нови санкции срещу "Северен поток 2"

Да засегне европейски компании, дори ако Русия завърши газопровода

По-рано PGNiG обвини "Газпром" в неспазване на изискванията на Стокхолмския арбитраж и заплаши да обжалва пред Европейската комисия.

Договорът от Ямал от 1996 г. предвижда доставка на Полша до 10 млрд. куб. метра руски газ годишно. Договорът е валиден до 2022 година. През 2012 г. цената на газа за Полша по този договор беше намалена с десет процента. През 2015 г. PGNiG заведе дело до Арбитражния съд в Стокхолм за поредно намаление на цената, позовавайки се на факта, че тя не съответства на състоянието на пазара.

Русия видя нелоялна конкуренция на САЩ спрямо ЕС в блокажа на "Северен поток 2"

Русия видя нелоялна конкуренция на САЩ спрямо ЕС в блокажа на "Северен поток 2"

"Едностранни санкции, протекционизъм и търговски войни..."