Полското правителство определи като неприемлив коментар, направен от номинирания за следващ посланик на САЩ в Полша, съобщава "Асошиейтед прес".

Джорджет Мосбахър, бизнесдама, номинирана от американския президент Доналд Тръмп, приписа възхода на антисемитизма в Източна Европа на закон, приет в Полша по-рано тази година, който криминализира обвиненията срещу Полша за престъпленията срещу евреите на нацистка Германия на нейна територия. Законът разгневи Израел, който след това предизвика вълна от антисемитска реторика в Полша.

Израел бесен на премиера на Полша за изказване за Холокоста

Израел бесен на премиера на Полша за изказване за Холокоста

Матеуш Моравиецки обяви, че сред извършителите на Холокоста има и евреи

Мосбахър направи коментара във вторник по време на изслушване пред комисията по външните отношения към Сената на САЩ преди заемането на посланическия пост.

Заместник-министърът на външните работи на Полша Бартош Цичоки подчерта, че Полша не приема обвинението, че проблемите на антисемитизма в Източна Европа произтичат от решенията, взети от Полша.

Цичоки посочи, че е предал в сряда това послание на Уес Мичъл, който е най-високопоставеният американски дипломат в Европа.

Анджей Дуда подписа спорния закон за Холокоста

Анджей Дуда подписа спорния закон за Холокоста

Новите мерки обтегнаха отношенията между Полша и Израел