Полша има намерение да блокира приемането на заключителната резолюция от срещата на ЕС в Брюксел, която трябва да бъде приета утре, предаде Дойче веле с позоваване на премиера на Малта Джоузеф Мускат, който председателства Европейския съвет през първата половина на 2017 г.

Намерението на полската страна да наложи вето на документа е реакция срещу преизбирането на Доналд Туск за председател на Европейския съвет за втори мандат. При гласуването той беше подкрепен от всички държави членки с изключение на Полша.

Ако резолюцията бъде блокирана, ще бъде публикувано само изявление от името на председателя на Европейския съвет.

"Това означава, че една от страните в ЕС е недоволна от решението на останалите 27 и е решила да реагира по този начин. Сега трябва да работим, за да я върнем в своето поле, това е политически сигнал." - коментира Мускат.

Туск преизбран за втори мандат като шеф на Европейския съвет
Обновена

Туск преизбран за втори мандат като шеф на Европейския съвет

Това съобщи премиерът на Люксембург Ксавие Бетел

Самият Туск определи преизбирането си като парадоксално с оглед на това, че единствено родната му страна не го е подкрепила. Той подчерта, че смята да работи с всички държави от общността без изключение, тъй като се е посветил на идеята за европейското единство. Същевременно той посъветва управляващите във Варшава да бъдат внимателни, когато горят мостове.