Министър-председателят на Полша Доналд Туск обяви във вторник повторното създаването на комисията, която да проучи руското влияние с цел дестабилизиране на страната, съобщава "Ройтерс".

"Издадох заповед за създаването на комисия за разследване на влиянието на Русия и Беларус върху вътрешната сигурност и интересите на Република Полша през 2004-2024 г.", каза премиерът на пресконференция.

Той назначи ръководителя на Службата за военно контраразузнаване генерал Ярослав Строзик за ръководител на комисията.

Съживяването на комисията бележи обрат за Туск. Тя беше сформирана миналата година от предишното полско националистическо правителство на "Право и справедливост". Тогава беше осъден по това време от "Гражданската коалиция" на Туск като средство за лов на вещици срещу него, тъй като може да забрани на политици да заемат длъжност.

Туск каза, че комисията ще се състои от 9-13 членове, които ще бъдат избрани следващата седмица въз основа на препоръки от правителствени служители, включително министрите на вътрешните работи, отбраната и външните работи.

Полша задържа 9 души за шпионаж в полза на Русия

Полша задържа 9 души за шпионаж в полза на Русия

Целта е да се разследва като цяло влиянието на Кремъл, обяви Туск

Припомняме, че Туск съобщи в понеделник, че Полша е арестувала девет души във връзка с актове на саботаж, извършени по заповед на руски служби. Той каза, че престъпленията включват "побой, палеж и опит за палеж".

Във вторник той допълни, че още трима души са били арестувани през нощта.

"Нашите служби работят наистина ефективно, когато става въпрос за опити за саботаж в Полша и съседните страни", каза той, като спомена Латвия и Литва като засегнати страни.

Той каза, че следователите проучват дали Русия е замесена в огромен пожар в търговски център във Варшава този месец.

В отговор на изпратено по имейл искане за коментар руското посолство във Варшава заяви, че не е негова роля да коментира "различни видове инсинуации под формата на "теории на конспирацията".

Туск каза по-рано този месец Полша ще отпусне допълнителни 100 млн. злоти (26 милиона долара) за своите разузнавателни служби поради заплахата от Русия.

Доналд Туск отделя 100 млн. злоти за разузнаването в Полша от своя резерв

Доналд Туск отделя 100 млн. злоти за разузнаването в Полша от своя резерв

Премиерът на Полша отново предупреждава за нарастваща заплаха от Русия

Границата на Полша с Беларус е възпламенителна точка, откакто мигрантите започнаха да се стичат там през 2021 г. ЕС обвини Беларус, че събира хора от Близкия изток и ги изпраща незаконно през границата, за да създаде криза.

През последните седмици се наблюдава увеличение на мигрантите, които се опитват да преминат. Туск каза, че повечето от тях вече имат руски визи.

"Смущаващо е, че натискът върху източната граница не е спонтанна миграция над 90% от тези, които преминават нелегално полската граница, са хора с руски визи", каза Туск.

Той каза, че мигранти от Африка са пътували до Русия през Близкия изток и след това са били транспортирани до границата на Полша с Беларус.

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Напрежение между съседи

В събота Туск каза, че Полша ще инвестира 10 милиарда злоти в програма за сигурност на източната граница.

Редица държави членки на ЕС обвиниха Русия в извършване на кибератаки срещу тях. Сред тях беше и Полша, която съобщи за атака от хакерска група с руски връзки.

На 11 май Полша започна работа по по-нататъшното укрепване на цялата си източна граница, с цел справяне с нелегалната имиграция от Беларус.