Полша удължи временния контрол на границата си със Словакия до 22 ноември в отговор на продължаващите опити на мигранти да влязат от словашка територия, предава Ройтерс.

Броят на мигрантите, пристигащи в Словакия, предимно от Близкия изток и Афганистан, се е увеличил 11 пъти до близо 40 000 тази година, според данни на словашкото правителство, публикувани през октомври.

"Граничният контрол... се удължава за периода от 3 ноември 2023 г. до 22 ноември 2023 г.", се казва в наредба, издадена от Министерството на вътрешните работи и администрацията на Полша.

Временният контрол на границата със Словакия беше въведен на 4 октомври, като Варшава посочи "сериозна заплаха от нелегална имиграция на полско-словашкия участък от държавната граница". По-късно мярката беше удължена до 2 ноември.

Според последната наредба границата може да се преминава през осем пътни и три железопътни прехода, както и единадесет пешеходни.

Полша, Словакия, Чехия, Унгария, Австрия и Германия са част от Шенгенската отворена гранична зона на Европейския съюз.

През септември Германия въведе проверки по границите със своите съседи от Изток и юг, тъй като страните са изправени пред нарастваща миграция, а ЕС изработва нов пакт за миграцията, който ще преразгледа правилата за обработка на незаконно пристигналите.

Свободното движение в Шенген под въпрос

Свободното движение в Шенген под въпрос

Полша е близо до вземане на решение за затягане на контрола по границата със Словакия