Унгария, Полша и Чехия са нарушили закона, отказвайки да приемат мигранти, дошли в Европейския съюз през хаотичното лято на 2015 г. Това обяви консултативен орган към най-висшия съд на Общността, съобщава "Ройтерс".

Казусът стои в основата на враждата по отношение на миграцията, която доведе до големи разделения в ЕС, след като големият наплив на мигранти завари Общността неподготвена през 2015 г.

Трите бивши комунистически страни от източния фланг на ЕС отказаха да приемат каквито и да е от тези бежанци и мигранти, като обявиха като причина опасения за сигурността и поставиха под въпрос правните основания ЕС да определи фиксирана квота от хора, които да бъдат приети.

Въпросът в края на краищата стигна до съда и генералният адвокат, който съветва Съда на Европейския съюз, заяви, че правото на ЕС трябва да се спазва, а принципът на солидарност на Общността "непременно понякога предполага приемането на споделяне на тежестта".

Съдът не е длъжен, но обикновено се съобразява със становищата на генералния адвокат. Очаква се решение по този казус в началото на следващата година. Съдът на ЕС може да глобява страни, които нарушават законодателството на ЕС.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер, в отговор на становището на генералния адвокат, заяви: "Осигуряването на сигурност за нашите граждани е най-важната цел на правителствените политики. Нашите действия бяха продиктувани от интересите на полските граждани и необходимостта от защита срещу неконтролирана миграция."

Освен миграцията националистическите правителства в Полша и Унгария също така влязоха в сблъсък с ЕС във връзка с върховенството на закона и политиките в областта на климата.