Полските власти приеха нова тарифа за транзита на руски газ по преминаващия през полска територия тръбопровод Ямал-Европа, предаде Дойче веле.

"Въвеждането на тарифата през 2021 г. ще доведе до увеличаване на плащанията за услугите по транспортиране на газа средно с 16.5% в сравнение с действащата тарифа", съобщи полският енергиен регулатор URE.

Решението се отнася за собственика на полския участък на газопровода Ямал-Европа EuRoPol Gaz, който е съвместно дружество на "Газпром" и полския концерн PGNiG.

За оператора на полската газопреносна система Gaz-System тарифата на входа към територията на Полша ще поскъпне с 10-13% в зависимост от вида на горивото. Поскъпването е в резултат на значителни стратегически инвестиции, предприети от компанията Gaz-System в интерес на енергийната сигурност на Полша, посочват от регулатора.

Тарифите ще са в сила от 1 януари до 31 декември 2021 г.

"Газпром" възобнови транзита на газ през Полша

"Газпром" възобнови транзита на газ през Полша

След 4-дневно спиране на газа

Междувременно през май Gaz-System получи всички разрешителни за изграждането на газопровода Baltic Pipe, който ще пренася гориво от Норвегия към Полша. Варшава разчита благодарение на него да намали зависимостта си от доставките на руски газ.

Планира се от 2022 г. Baltic Pipe да започне да доставя гориво от Северно море за Полша, а впоследствие и за балтийските страни. По него ще може да се транспортира е газ от Полша за Дания и Швеция - включително втечнен.

"Газпром" спря транзита на газ през Полша

"Газпром" спря транзита на газ през Полша

Заради свръхпредлагане на газ