Полският министър на външните работи Радослав Шикорски каза в събота, че прекратяването на социалните помощи за украинските мъже бежанци също би било от полза за държавните финанси в приемните страни в Западна Европа, съобщава "Ройтерс".

Той направи изявлението след среща в Киев с украинския си колега Андрий Сибига. 

Европейските правителства трябва да спрат социалните помощи за украински мъже на военна възраст, които живеят в техните страни, каза външният министър на Полша. Това е мярка, която според него ще помогне на Украйна да събере повече войски, за да се бие с руските сили.

Полша иска Украйна да може да нанася удари дълбоко в Русия със западни ракети

Полша иска Украйна да може да нанася удари дълбоко в Русия със западни ракети

Визита на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън

"Спрете да плащате тези социални осигуровки за хора, които отговарят на условията за украинска военна служба. Не трябва да има финансови стимули за избягване на военната служба в Украйна, каза Сикорски на конференция на международните лидери в Киев. Не е човешко право да ти плащат, за да избегнеш военната служба, вместо да защитаваш страната си. Ние в Полша не го правим."

Украинският външен министър Андрий Сибиха приветства призива на Шикорски.

"Време е наистина да повдигнем въпроса ЕС да разработи програми за връщане на украинците у дома. Разбира се, трябва да се създадат подходящи условия за това. Но това трябва да бъде на дневен ред. И аз подкрепям идеята на министър Шикорски", каза Сибига.

Повече от 4,1 милиона украинци са имали статут на временна закрила в страните от Европейския съюз (ЕС) към юли тази година, като около 22% от тях са били пълнолетни мъже, според данни на статистическата служба на ЕС Евростат.

Украински генерал апелира сънародниците си да не бягат от мобилизация

Украински генерал апелира сънародниците си да не бягат от мобилизация

Той признава, че военните не достигат

По-рано тази година Украйна прие ново законодателство и приложи други мерки, включително намаляване на възрастта за повикване за бойно дежурство на 25 от 27 години, за да се увеличи темпът на мобилизация в армията.

Съгласно новия закон Киев нареди на украинските мъже, живеещи в чужбина, да подновят информацията си за военен набор онлайн и ги насърчи да се върнат в Украйна и да се присъединят към битката.

Близо 31 месеца във войната срещу Русия и със силите на Москва, които бавно, но стабилно напредват в Източна Украйна, Киев се нуждае от повече войници, за да поддържа отбранителните си линии, да изтегли изтощените войски и да компенсира загубите.

Русия има значително предимство в числеността на персонала и оръжията на бойното поле.

Зеленски подписа закона за мобилизацията

Зеленски подписа закона за мобилизацията

Той влиза в сила един месец след обнародването му