Командващият сухопътните сили на украинските въоръжени сили генерал-лейтенант Олександър Павлюк в понеделник в пространно и емоционално обръщение в социалните мрежи призова сънародниците си да загърбят враждебността към военните комисари и да не бягат от мобилизацията, цитира думите му Би Би Си.

"Колкото и помощ да получаваме, колкото и оръжия да имаме, нямаме достатъчно хора! Оборудването не се движи самостоятелно, оръжието не стреля самостоятелно и дронът не лети сам. Подразделенията трябва да се обновяват" - пише генерал-лейтенант Павлюк.

Той обвинява руската пропаганда, че е накарала много украинци да повярват, че мобилизацията е несправедливост и нарушаване на правата, а не остра необходимост от защита на страната.

"Разбирам желанието на хората да живеят спокоен живот, да пътуват, да градят кариера. Но има обективна реалност - Русия отрича правото ни на съществуване. Врагът разбира само езика на силата. Трябва да го изгоним от нашата земя. Ако не го направим, няма да има спокоен живот, никакви права и свободи. Погледнете самата Русия, временно окупираните територии," заявява емоционално Павлюк

"Как обществото позволи на хората да се страхуват от военните и да си позволят да ги обиждат? - пита сънародниците си генерал Павлюк. - Днес по-голямата част от служителите на TЦК (териториални центрове за набиране на персонал, бивши военни служби за регистрация и вписване - Би Би Си) са вчерашни воини, на които всички се възхищаваха и се гордееха. Какво стана? Защо днес се крият от тях, защо си позволяват да ги презират, започват преследвания и дори боеве? Недопустимо е!".

Командирът на сухопътните сили на украинските въоръжени сили, наред с други неща, убеждава съгражданите, че украинската армия е внедрила солидна система за обучение на новобранци и че никой не стига на фронта без едномесечно обучение.

"Затова призовавам украинците да загърбят емоциите си и да не се поддават на провокации. Трябва да разберем, че никой няма да може да остане настрана. Защото съдбата на страната, съдбата на нацията ни е заложена на карта. Русия няма да остави никого на мира: нито тези, които се скриха, нито тези, които предадоха Украйна," завършва Павлюк.

Генерал Сирски: Украйна се нуждае от по-малко войници от планираното

Генерал Сирски: Украйна се нуждае от по-малко войници от планираното

Той подчерта важността на тиловото обезпечаване