Полша спира производството в 12 държавни въглищни мини, тъй като коронавирусните инфекции, свързани със сектора, продължават да възпрепятстват усилията на страната да овладее Covid-19, съобщава "Файненшъл таймс".

Яцек Сасин, министър на държавните активи на Полша, заяви, че две мини, управлявани от контролирания от държавата JSW, и 10, управлявани от нейния партньор PGG, ще спрат производството в продължение на три седмици в опит да се потушат местните огнища.

"Това е временно спиране на работата в мини, в които сме регистрирали коронавирусни инфекции, но в които работниците все още не са тествани", каза той на пресконференция в понеделник и добави, че засегнатите миньори ще продължат да получават пълните си заплати.

Това се случва след като Полша отчете 576 нови заразени в събота и 575 в неделя, втората и третата най-висока дневна цифра от началото на пандемията. От тях 671 случая са свързани с мини, според здравното министерство.

Силезия, която е сърцето на минната индустрия на Полша, се превърна в център на пандемията в страната, като над 50% от случаите през последните шест седмици са били от южния регион.

Общо над 4000 случая са свързани с мини в региона, а местните власти започнаха масово тестване, за да идентифицират и карантират болни работници. JSW заяви, че досега са регистрирани 2771 случая сред служителите.

Полша увеличи тарифата за пренос на руски газ

Полша увеличи тарифата за пренос на руски газ

Средно 16.5% поскъпване...

Лукаш Шумовски, здравен министър на Полша, заяви, че въпреки скока на инфекциите, в Силезия е имало "много, много малко" случаи на предаване в общността.

Той също така се опита да успокои поляците, че здравната система в региона има достатъчно свободен капацитет, като към момента 60% от болничните легла за инфекциозни пациенти и 85 респиратори не се използват. Повечето от миньорите, заразени с коронавирус, са имали само леки симптоми или изобщо никакви.

Въпреки това, Шумовски добави, че скокът на новите случаи в Силезия е напомняне, че вирусът не е преборен в Полша.

"Вирусът не е изчезнал, чуваме за нови клъстери. Тези клъстери показват, че трябва да сме много внимателни и да стоим на разстояние."

Въпреки скорошния скок на случаите в Силезия, Полша премина през пандемията далеч по-добре от много страни в Южна и Западна Европа. До понеделник сутринта страната е регистрирала 1161 смъртни случая и 26 780 случая на Covid-19, а правителството настоява за възобновяване на икономиката.

В събота салони, басейни и културни институции като театри и кина бяха отворени отново. А на 19 юни футболните фенове ще бъдат пуснати обратно по стадионите, за да гледат мачове. Официални лица обаче заявиха, че ще бъдат използвани само 25% от капацитета на стадионите.

България приема туристи от 29 страни от утре

България приема туристи от 29 страни от утре

Списъкът подлежи на актуализация