Главният прокурор на Полша е поискал от парламента разрешение да задържи и обвини бивш заместник-министър на правосъдието, обвинен в участие в злоупотреба с публични средства за цели, включително политическа кампания, съобщиха от кабинета му в сряда.

Проевропейското коалиционно правителство на Доналд Туск казва, че е отворило пътя за прокурорите да разследват неправомерни действия при предишната администрация, които преди това биха били покрити. Националистическата опозиция го обвинява в лов на вещици.

През последните седмици предполагаемата злоупотреба с пари от Фонда за правосъдие, създаден за подпомагане на жертви на престъпления, зае централно място, тъй като бивш служител свидетелства пред парламентарна комисия, че решенията за изплащане на пари в брой са взети по "нечестен" начин.

Местни медии съобщиха, че парите от фонда  са били използвани за привличане на гласоподаватели в селските райони в места, насочени към партията Суверенна Полша, младши партньор в предишното правителство, чрез закупуване на всичко - от пожарни коли до оборудване за асоциациите на селските домакини.

Прокурорите също така казаха, че 25 милиона злоти (5,7 милиона евро) от фонда са били използвани за закупуване на софтуер за хакване на телефони Pegasus .

"Главният прокурор Адам Боднар внесе... искане за съгласие на парламента на Република Полша за подвеждане под наказателна отговорност на Марчин Романовски, член на парламента на Република Полша, както и неговото задържане и временно задържане, ", се казва в изявление на прокуратурата.

В изявлението се казва, че прокурорите разполагат с доказателства, че Романовски е извършил 11 престъпления, включително превишаване на правомощията му и причиняване на загуби на държавната хазна.

Романовски отрече обвиненията.

"Искането за отнемане на парламентарния ми имунитет и арестуването ми във връзка с Фонда на правосъдието е политически заговор", каза Романовски в публикация в социалната медийна платформа X, добавяйки, че "винаги е действал в съответствие със закона".

Прокурорът Боднар е и министър на правосъдието. Двата поста бяха комбинирани при предишното правителство и Боднар обеща да ги раздели като част от реформи, които според настоящата администрация ще възстановят върховенството на закона в Полша.

Полша отказа да екстрадира заподозрян за атаката срещу Леонид Волков

Полша отказа да екстрадира заподозрян за атаката срещу Леонид Волков

Срещу него има подобни обвинения, повдигнати и в Полша