Бивш полски заместник-министър на правосъдието беше задържан от Агенцията за вътрешна сигурност в понеделник, каза неговият адвокат, след като загуби парламентарния имунитет като част от разследване за злоупотреба с публични средства, предава "Ройтерс".

Прокурорите твърдят, че членовете на архиконсервативната партия "Суверенна Полша", младши партньор в в националистическото правителство "Право и справедливост" (ПиС), което приключи мандата си през декември, са злоупотребявали с пари от Фонда за правосъдие, който е предназначен да помага на жертвите на престъпления.

По време на осемте си години на власт "ПиС" беше обвинявана от критици у дома и в чужбина в подкопаване на демократичните правила, превръщане на обществените медии в рупор на правителството и прекрояване на страната според нейните дълбоко консервативни ценности.

Прокурорите казват, че разполагат с доказателства, че бившият заместник-министър на правосъдието Марчин Романовски е извършил 11 престъпления, включително превишаване на правомощията му и причиняване на загуби на държавната хазна. Говорител каза, че той ще бъде отведен в Националната прокуратура, за да му бъдат повдигнати обвинения и разпитан като заподозрян.

Романовски отрича обвиненията и каза, че действията зад ареста му са политически мотивирани.

Местни медии съобщават, че парите от фонда са били използвани за привличане на благосклонност към селските гласоподаватели в места, насочени от "Суверенна Полша", чрез закупуване на всичко - от пожарни коли до оборудване за асоциациите на селските домакини.

Полските специални служби претърсват домовете на бивши правителствени служители

Полските специални служби претърсват домовете на бивши правителствени служители

Разследва се незаконно закупуване на шпионски софтуер

Прокурорите също така казаха, че 25 милиона злоти (6,41 милиона долара) от фонда са били използвани за закупуване на софтуер за хакване на телефони Pegasus.

Депутатът от Суверенна Полша Михал Вос в петък също загуби парламентарния си имунитет и е обвинен от прокурорите в злоупотреба с пари от Фонда на правосъдието за закупуване на Pegasus. Той отрича каквото и да е нарушение и каза, че Pegausus е бил използван за борба с престъпността.

Проевропейското коалиционно правителство на Доналд Туск казва, че е отворило пътя за прокурорите да разследват неправомерни действия при предишната администрация, които преди това биха били покрити.

Министърът на правосъдието Адам Боднар каза в понеделник, че е възможно да бъдат повдигнати допълнителни обвинения срещу други фигури, свързани с предишното правителство, но все още не е взето решение.

Столтенберг не подкрепи идеята Полша да пази част от небето над Украйна

Столтенберг не подкрепи идеята Полша да пази част от небето над Украйна

Позиция на НАТО