Украинската гранична служба съобщава, че полските фермери планират да възобновят блокадата на един от контролно-пропускателните пунктове на границата с Украйна на 9 февруари, информира Би Би Си

Според ведомството полската митническа служба е съобщила, че акцията на фермерите ще започне на ГКПП Дорогуск-Ягодин на 9 февруари и може да продължи един месец, тоест до 9 март.

От Граничната служба съобщават, че протестиращите смятат да пропускат безпрепятствено автобуси и не повече от един камион на час в двете посоки. Освен това те не възнамеряват да пречат на влизането на хуманитарна помощ и цистерни с гориво в Украйна.

Протестите на полски фермери и шофьори на камиони продължават от миналата есен.

Автомобилните превозвачи протестираха срещу предимствата, които Европейският съюз предостави на украинските камиони след нахлуването на руските войски в Украйна. Фермерите казаха, че потокът от евтина продукция от Украйна нанася сериозни щети на бизнеса им.

Съобщава се, че полското правителство се е съгласило с някои от исканията на демонстрантите.

Въпреки това, според съобщения в медиите, полските фермери сега са недоволни от предложението на Европейската комисия да удължи предимствата за украински продукти с още една година.

МВФ предупреди европейските правителства да не отстъпват пред фермерските протести

МВФ предупреди европейските правителства да не отстъпват пред фермерските протести

Може да съжаляват на по-късен етап, предупреди Георгиева